DA LI VAS MUČI LETNJA PREHLADA?

by | 19.07.2023

Borite se protiv curenja iz nosa i drugih simptoma prehlade prirodnim lekovima iz kuhinje

DA LI VAS MUČI LETNJA PREHLADA?  

Iako se drugačije nazivaju, u suštini nema razlike između zimske i letnje prehlade. Oba su uzrokovana rinovirusom, koji se podjednako lako može širiti i zaraziti ljude po toplom i hladnom vremenu.

Letnja prehlada: Oslonite se na domaće recepte

Prehlada se najčešće širi kada se zaražene ruke prislone na nos, usta ili oči. Budući da je uzrokovana virusom, ne može se lečiti antibioticima.

Najveća razlika između zimskih i letnjih prehlada je u tome kako reagujemo na njih. Zimi smo prirodno skloniji da se zatvorimo u svoja četiri zida u nastojanju da izlečimo prehladu, dok leti, sve što želimo je da budemo na otvorenom i uživamo u toplom vremenu.

Ali, to i nije baš jednostavno kada iz nosa curi „kao iz česme“, javlja se visoka temperatura i kijanje. Letnja prehlada je posebno nezgodna jer ometa divne aktivnosti poput odmora i sportova na otvorenom. Evo nekoliko letnjih lekova protiv prehlade koji će vas za kratko vreme ponovo zabaviti na suncu!

Letnja prehlada: Naminire koje pomažu

Sokovi

Lekari često preporučuju pijenje soka od brusnice i soka od pomorandže tokom infekcija kao što su prehlada i kašalj. Ovi sokovi snabdevaju telo esencijalnim hranljivim materijama, vitaminima i antioksidansima.

Ovi hranljivi sastojci jačaju imuni sistem i pomažu telu da se bolje i brže bori protiv virusne infekcije. Limunov sok se takođe može uključiti u svakodnevnu ishranu jer može snabdevati telo vitaminom C koji je neophodan za efikasan imuni odgovor protiv virusa prehlade. Jednostavni načini za uključivanje limunovog soka bi bili dodavanje u salate i biljne čajeve.

Mleko od kurkume

Sastojci:

  • 1 kašičica kurkume u prahu
  • Čaša toplog mleka

Priprema: Sipajte kurkumu u mleko i promešjte. Pijte ovaj napitak uveče pred spavanje. Kurkumin u ovom začinu koji ima antibiotska i antioksidativna svojstva. Pijenje toplog mleka koje sadrži ovu korisnu biljku može olakšati prehladu i kašalj.

Crni biber za prehladu

Sastojci:

  • 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • Čaša mlake vode

Priprema: Razmutite biber u vodi. Pijte ovaj rastvor jednom dnevno. Crni biber može da vam zaustavi kijanje i otpuši nos. Tgakođe može da ublaži bol u grlu i kašalj.

Cimet

Sastojci:

  • 1/2 kašičice cimeta u prahu
  • 1 kašika organskog meda

Priprema: Pomešajte cimet i med i jedite dva puta dnevno.

Cimet ima antivirusna i antiinflamatorna svojstva koja leče infekciju i daju olakšanje od simptoma prehlade.

Savet plus

Pijenje puno tečnosti (voda je najbolje) može pomoći u sprečavanju dehidracije. Sok od pomorandže može biti od pomoći zbog sadržaja vitamina C, a topli napitci poput čaja mogu biti umirujući i ublažiti simptome.

Izbegavajte pića koja dehidriraju kao što su kafa, energetska pića i alkohol, i pobrinite se da unos vitamina i minerala bude obilan. Jedite puno svežeg voća i povrća i hranu bogatu hranljivim materijama za jačanje imuniteta kao što su cink, gvožđe i vitamin C.

Provodite vreme na otvorenom, ali bez napornih aktivnosti. Malo vremena provedenih opuštajući se na suncu može biti od koristi. Ultraljubičasti zraci sunca takođe mogu pomoći u ubijanju virusa.

Foto: AntonioGuillem / gettyimages.com