ULJE PEPERMINTA OKLAŠAVA DISANJE I VARENJE

by | 20.07.2023

Ovo ulje se godinama koristi u mnogim receptima jer donosi olakšanje za mnoge simptome

Ulje peperminta je vredan lek jer pomaže u slučaju mnogih bolesti. Može da olakša simptome u slučaju bolova u mišićima, glavobolje, mučnine, nadimanja, grčeva u stomaku. Kakaterističan je po moćnim antibakterijskim i antiinflamatornim dejstivma.

Blagodeti ulja peperminta

Ovo ulje može da pomogne u rešavanju mnogih zdravtvemih tegoba, a ovo su samo neke od njih

Ulje peprminta pospešuje varenje

Tradicionalno ovo uljese koristilo za lečenje raznih problema sa varenjem kao što su gasovi, žgaravica, nadimanje i loše varenje. Ovo ulje je prirodni karminativ jer opušta trbušne mišiće i ublažava grčeve. Studija sprovedena o uticaju mentola prisutnog u ovom ulju na glatke mišiće ljudskog debelog creva otkrila je da mentol direktno inhibira mišiće debelog creva blokirajući priliv kalcijuma. Ovo izaziva spazmolitički efekat na gastrointestinalni mišić. Ovaj efekat može pomoći varenju i pražnjenju želuca.

Deluje kao nazalni dekongestant

Ulje peperminta sa opuštajućim mirisom umiruje upaljene nazalne prolaze kada se udiše dok patite od prehlade ili gripa. Opuštajuće svojstvo mentola čini ga odličnim iskašljavanjem, dekongestivom i analgetikom. Respiratorna sluz zagušuje prolaze tokom prehlade i kašlja. Ulje peperminta razređuje sluzokožu i pruža olakšanje jer se sluz izbacuje iz tela.

Sinusne šupljine su otvorene, pa se lakše diše. Većina problema vezanih za respiratorni trakt, poput prehlade, kašlja, upale grla, sinusa ili bronhitisa, mogu se lečiti uljem od peperminta.

Smiruje iritiranu kožu

Osećaj hlađenja koji daje umirujući efekat ulja peperminta je koristan za smanjenje iritacije kože i svraba. U ekstremnim slučajevima kao što je psorijaza (stanje kada koža postaje suva, ljuskava i svrbi), ovo ulje može da donese olakšanje.

Ulje peperminta pomaže kod glavobolje i migrene

Mentol u ulju mente ima analgetska svojstva. Zbog toga može opustiti pulsirajuće mišiće i ublažiti glavobolju.

Antioksidativna svojstva

Pepermint sadrži visok nivo antioksidanata. Kada se konzumiraju, ovi antioksidansi jačaju imuni sistem i štite ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Kako koristiti ulje peperminta

Glavno pravilo kada se koriste esencijala ulja je da ih uvek koristite u kombinaciji sa osnovnim uljem kao što je maslinovo ili kokosovo ulje. Većina esencijalnih ulja su veoma jaka jer su u koncentrovanom obliku. Esencijalno ulje mora da bude organsko, da je namenjeno i za konzumiranje. Zato je važno dobro proučiti upustvo za upotrebu koje se nalazi na bočici.

Ulje peperminta za prehladu, kašalj i upalu grla

Sastojci:

  • 8 kapi esencijalnog ulja peperminta
  • 2 kašike kokosovog ili maslinovog ulja

Priprema: Pomešajte sastojke u posudi. Utrljajte smešu na grudi da biste lakše disali kada ste prehlađeni. Dodavanje ove mešavine u toplu vodu i udisanje pare će vam otvoriti nosne disajne puteve i pružiti olakšanje.

Ulje pepermitna za bol u grlu

Sastojci:

  • 1-2 kapi esencijalnog ulja peperminta
  • Čaša tople vode

Priprema: Rastvorite ulje u vodi i ispirajte grlo dva puta dnevno.

Ulje pepermitna za lakšu probavu

Naučnici su dokazali da i samo mirisanje uvog ulja može da smiri stomak, ali čaj je mnogo efikasniji. U šolju vruće vode dodajte kap ovog ulja i malo limunovog soka. Pijte ovo jednom dnevno.

 

Foto: marrakeshh / gettyimages.com