ADENOMIOZA: KAKO DA UBLAŽITE SIMPTOME

by | 19.07.2023

Donosimo vam nekoliko jednostavnih recepata koji mogu da pomognu u ublažavanju simptoma

ADENOMIOZA: KAKO DA UBLAŽITE SIMPTOME  

Adenomioza može da donese bolnu mestruaciju i obilno krvarenje, a otežava i začeće. Ovih nekoliko lekova može da vam pomogne da se rešite neugodnih simproma i opustite

Adenomioza: Problem s kojim se suočavaju mnoge žene

Adonemioza je medicinsko stanje koje karakteriše urastanje endometrijuma dublje, u sam mišićni sloj materice – miometrijum. To čini matericu debljom, što dovodi do obilnog krvarenja i dužih perioda. Radi se o benignom oboljenju, baš kao što je slučaj i sa endometriozom. Simptomi koji su karakteristični za adenomiozu su: bolne, produžene i obilne menstruacije, kao i jaki grčevi tokom menstruacije (dismenorea), bolan seksualni odnos, pojava krvnih ugrušaka tokom mestruacije. Ovo stanje takođe otežava začeće. Često se viđaju kod žena u reproduktivnom dobu.

Adenomioza: Kako da olakšate simptome

Topla obloga

Toploa obloga može poboljšati protok krvi u predelu karlice i pomoći pri opuštanju i ublažavanju pritiska i bolova u materici. Napunite termofor vrućom vodom, stavite ga na donji deo stomaka i držite pet minuta. Radite ovo dva do tri puta dnevno ili samo kada se pojave bolovi.

Rusomača

Rusomača poboljšava cirkulaciju krvi i ublažava simptome upale. Može pomoći kod obilnih i neredovnih menstruacija.

Sastojci:

  • ½ suve rusomače
  • 1 šolja vode

Priprema: Prelijte čaj šoljom vrele vode, ostavite poklopljeno pola sat, procedite i pijte. Radite ovo dva puta dnevno i to nekoliko dana pre i posle mensruacije.

Đumbir

Đumbir pokazuje snažna antiinflamatorna svojstva. Dakle, može doneti olakšanje od upale i bolova povezanih sa adenomiozom.

Sastojci:

  • 1 kašičica praha đumbira
  • 1 šolja vode
  • Med

Priprema: Đumbir pomešajte s vodom, stavite u šerpu da provrvi. Čim provri sklonite s ringle, procedite i ostavite da se ohladiti. Zasladite medom i odmah popijte. Radite ovo jednom dnevno.

Aloe vera sok

Aloe vera ima umirujuća i antiinflamatorna svojstva. Ovo može da smanji stres, ali i unlaži simptome adenomioze kao što su bol, otok i upala. Svakodnevno pijte čašu soka od aloe vera.

Ne zaboravite vitmine

Kompleks vitamina B, kao i vitamin E igraju značajnu ulogu u lečenju stanja kao što je adenomioza. Studije su otkrile da vitamini B1, B6 i E mogu pomoći u smanjenju menstrualnog bola.

Potrebne dnevne količine ovih vitamina možete dobiti konzumiranjem jaja, mleka, sira, ribe, živine, badema, spanaća i kelja. Posavetujte se sa lekarom ako želite da uzimate vitaminske suplemente.

Foto: Biserka Stojanovic / gettyimages.com