CRNI KAVIJAR POMAŽE DA SMRŠATE, SAČUVATE NERVE I BOLJE PAMTITE

by | 10.11.2021

Polba, stara ruska žitarica, vraća se na našu trpezu

Polba, starica među žitaricama, u pitomoj varijanti, pojavila se pre više hiljada godina u Starom Egiptu, kao glavni sastojak hleba i piva. U Evropu je donosi Julije Cezar.
Danas se uzgaja u Rusiji, Maroku i mediteranskom delu Evrope u čemu prednjači Italija koja je zaštitila i geografsko poreklo jedne podvrste ove žitarice od koje se pravi hleb Panne di Farro.
U Holandiji se hleb od ove drevne žitarice tretira kao luksuzan proizvod u supermarketima.
U boljim prodavnicama zdrave hrane u Evropi mogu se pronaći keks i špageti od polbe.
U Rusiji je zovu i crni kavijar.
Otporna na vetrove i voli svetlost.
Uzgaja se uglavnom u regionu Volge i u centralnim i u severnim provincijama Rusije. “Lokalci” vole polbu jer se lako gaji i otporna je na štetočine i bolesti.
Polba se ne prska i ne tretira, ali daje tri puta manje prinosa po hektaru od svima nam poznate pšenice belije.
Sve više se koristi i u mediteranskoj kuhinji (pogotovo u Grčkoj), jer usled visoke količine proteina, zamena je ili se kombinuje sa mesom u mnogim jelima (sarme, punjene paprike…).
Brašno od polbe je blago slatkastog ukusa, fine mekoće i strukture, sa malo glutena. Prirodan je imunostimulator – zbog povišene količine magnezijuma i cinka. Dobra je za dijete, ima nisku kalorijsku vrednost i povišen nivo proteina i vlakana.

Za razliku od modernih žitarica, zrna polbe imaju gustu opnu koja se teško uklanja, a čini je četvrtina ukupne zapremine. Iako na prvi pogled to jeste nedostatak, sa druge strane je i prednost, jer daje zrnu odličnu zaštitu, ne dozvoljavajući štetnim (čak i radioaktivnim) supstancama da je oštete. Čak i u ekološki zagađenoj sredini zrna će očuvati kvalitet.

Zašto je polba dobra?

Poboljšava rad celog organizma i čuva ga od bolesti.
Pomaže u mršavljenju.
Pomaže srcu,  olakšava lečenje anemije, jer sadrži gvožđe. Normalizuje krvni pritisak.
Zbog fosfora i kalcijuma jača kosti.
Selen, nikotinska kiselina i cink podržavaju rad nervnog sistema, ubrzavaju proizvodnju hormona koji olakšavaju prevazilaženje stresnih situacija.
Poboljšava memoriju i koncentraciju.
Podstiču  varenje.
Redovna upotreba poboljšava stanje noktiju, kose i kože.
Jača imunitet i štiti od kancera.
Zahvaljujući glikemijskom indeksu  od 45, pomoći će i kod dijabetesa.
Vitamin B6 pomaže u normalizaciji metabolizma.
Zbog magnezijuma u sastavu žitarica smanjen je rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, tako da se može koristiti u preventivne svrhe.

Kontraindikacije
Prednost ove žitarice je gotovo potpuno odsustvo štete ili kontraindikacija. Jedini slučaj kada treba da budete oprezni u korišćenju polbe je prisustvo alergija na gluten.

Originalnu rusku polbu možete kupiti u biljnom centru Magično bilje u Beogradu, u Maksima Gorkog 25, Brankovoj 16 ili Zaplanjskoj 32, naručiti telefonom: 011/2420 955, mejlom [email protected] ili preko internet prodavnice ovde.