BREZA: ČAGA PROTIV KANCERA, LIST UBRZAVA METABOLIZAM, KORA NEGUJE KOŽU

by | 25.09.2022

Čak je i šetnja kroz brezovu šumu lekovita, popravlja raspoloženje i podiže nivo energije!

Breza ubrzava metabolizam, neguje kožu, čuva od raka…
Na policama prodavnica sve češće možemo naći sok od breze ili ksilitol – “šećer” koji se dobija iz kore. Koliko je dobrog priroda sakrila u brezi?

Lišće – saveznik metabolizma
Od listova breze može se pripremiti čaj koji poboljšava metabolizam, koji deluje protiv celulita a dobar je i diuretik. Mlade listove breze osušiti na temperaturi koja ne prelazi 40 stepeni Celzijusa. Kada se osuši, lišće preliti vodom i kuvati oko 3 minuta. Vruć napitak ostaviti pod pokrivačem pola sata, procediti i piti.

Kora – recept za divnu kožu
Kora breze sadrži jedinjenja koja se koriste u kozmetičkoj industriji. Oni su prirodni antioksidansi, zahvaljujući kojima je koža zaštićena od slobodnih radikala. Pored toga, oni podržavaju stimulaciju sinteze kolagena i elastina, a takođe pomažu kod atopijskog dermatitisa. Mogu se koristiti iu borbi protiv akni. Kora se može koristiti za negu kose i vlasišta.

Dendroterapija – prirodni antidepresiv
Šetnja u brezovoj šumi će nam doneti opuštanje, mir, dodatnu energiju i bolje raspoloženje. Boraveći u šumi, duboko dišemo i na taj način snabdevamo telo životnom snagom.

Sok od breze
Sok od breze je potpuno prirodan, proziran, blago gust i ima slatki ukus. Doneće osveženje i ugasiti žeđ. U rano proleće, rezanjem stabla ili grana u koje se stavlja cev niz koju sok teče u posudu. Piće se može čuvati u frižideru do 4 dana.

Čaga
Brezu je za svoje stanište izabrala i parazitska gljiva čaga, koja ima antikancerogena, antireumatska, antivirusna, analgetska i protivupalna dejstva, što je definitivno svrstava među najlekovitije plodove naše planete.
Čaga raste u brezovim šumama širom severne i istočne Evrope, Severne Amerike, Rusije i Koreje. Boreći za opstanak, drvo koje je napala čaga, luči različite materije, kojim se zapravo ova gljiva-parazit hrani. Baš zato je čaga moćan izvor mnogih mikroelemenata.

Tagovi: