6 japanskih zdravih navika za vitalnost: Evo kako da ih praktikujete

by | 21.03.2024
6 japanskih zdravih navika za dugoročnu vitalnost: Evo kako da ih praktikujete

Činjenica je da se Japanci smatraju nadugovečnijim ljudima. To nije slučajno, već  proizilazi iz kulture koja visoko ceni zdravlje i blagostanje. Saznajte njihove tajne za vitalnost.

Da li ste se ikada zapitali kako da živite duži i zdraviji život? Ne morate tražiti dalje od Japana, gde pojedinci uživaju u nekim od najdužih životnih vekova širom sveta. Njihova dugovečnost proizilazi iz kulture koja visoko ceni zdravlje i blagostanje, a ne samo sreću. Evo 6 japanskih životnih navika koje mogu produžiti i poboljšati vaš kvalitet života.

Japanska pravila za vitalnost

Ovaj narod je poznat po tome što se pridržavaju nekih pravila koje im obezbeđuju da uživaju u zdravlju i dugovečnosti. Mnogi lekari su su takođe potvrdili da  su ova pravila zaista delotvorna. Dakle, pogledajmo o čemu se radi.

Japanska pravila za vitalnost: Tanjir u duginim bojama

U Japanu, obroci su praznik boje i ukusa. Od živopisnog zelenila poput spanaća i kelja do bogatih nijansi šargarepe i bobičastog voća – japanska kuhinja je prepuna voća i povrća u duginim bojama. Puneći svoj tanjir raznovrsnim proizvodima, ne samo da hranite svoje telo esencijalnim vitaminima i mineralima, već i podržavate opšte zdravlje i dugovečnost.

Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj nije samo piće u Japanu; to je način života. Poznat po svojim antioksidativnim svojstvima i brojnim zdravstvenim prednostima, zeleni čaj je osnovni proizvod u japanskoj kulturi.

Bez obzira na to da li uživate u toplom ili hladnom, dodavanje zelenog čaja u vašu dnevnu rutinu može pomoći u ubrzavanju metabolizma, poboljšanju funkcije mozga, pa čak i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

 Svakodnevno radi jednostavne vežbe

U Japanu fizička aktivnost nije ograničena samo na teretanu. Umesto toga, uključen je u svakodnevni život. Od jutarnjeg istezanja do večernjih šetnji, japanski daju prioritet tome da ostanu aktivni na jednostavne, ali efikasne načine.

Radeći svakodnevne vežbe kao što su hodanje, joga ili tai či u svoju rutinu, možete poboljšati kardiovaskularno zdravlje, poboljšati fleksibilnost i unaprediti dugovečnost.

Kontrolišite porcije

Japanska kuhinja naglašava pažljivo ishranu i umerenost, sa veličinama porcija prilagođenih da promovišu ravnotežu i sitost. Praktikujući kontrolu porcija i uživajući u svakom zalogaju, možete sprečiti prejedanje, održati zdravu težinu i smanjiti rizik od bolesti povezanih sa gojaznošću.

Morski plodovi

Sa svojom prostranom obalom, Japan ima obilje svežih morskih plodova. Oni, ne samo da su  bogat izvor proteina, već su i prepuni omega-3 masnih kiselina, neophodnih za zdravlje srca i kognitivne funkcije. Redovnim dodavanjem morskih plodova u ishranu možete podržati opšte blagostanje i povećati svoje šanse za duži i zdraviji život.

Fermentisana hrana

Fermentisana hrana kao što su miso, nato i kimči dugo su bila glavna komponenta japanske ishrane, cenjena zbog svojih svojstava bogatih probioticima i dobrobiti za varenje. Ova hrana pogodna za creva ne samo da podržava zdrav mikrobiom, već i jača imuni sistem i promoviše zdravlje creva.

Dodavanjem fermentisane hrane u svoje obroke, možete poboljšati varenje, povećati apsorpciju hranljivih materija i negovati napredan unutrašnji ekosistem.

ablokhin / gettyimages.com