Maitake pečurke: Poboljšana MX-frakcija donosi brojne zdravstvene prednosti

by | 18.03.2024
Maitake pečurke: Poboljšana MX-frakcija donosi brojne zdravstvene prednosti

Ovaj dijetetski suplement je napravljen od najkvalitetnije crne maitake pečurke. Radi se o MX-frakciji  ekstrakt koji ekstrahuje samo aktivni sastojak u ovim medicinskim gljivama.

Maitake je vrhunska hrana sa balansom vitamina i minerala s malo kalorija. Sadrži i dosta dijetetskih vlakana, a karakteriše ga veliki broj beta-glukana. Ova gljiva je vema cenjena zbog svojih lekovitih dejstava.

Šta su crne maitake pečurke?

Mitake pečurke se dele na tri tipa: bele, braon i crne.  Crne maitake pečurke se obično nazivaju “kuromaitake” ili “kurotake” pečurke. Ove pečurke su varijanta običnih maitake pečurki (Grifola frondosa) i poznate su po svom bogatom ukusu i hranljivim svojstvima.

Kuromaitake pečurke su tamne boje i imaju karakterističan izgled, slično kao i obične maitake pečurke, ali sa tamnijim nijansama. Ove pečurke su cenjene u ishrani zbog svog ukusa i nutritivnih benefita, uključujući bogatstvo antioksidansima, vitaminima i mineralima.

Crna maitake pečurka se veštački uzgaja pod dobro uspostavljenim okruženjem i strogom kontrolom. Jedinstvena tehnologija pruža maitakama skoro prirodno okruženje. U poređenju sa običnim mitake pečurkom, crna maitake pečurka ima više ukusnih sastojaka i sadrži oko 3 puta više vitamina D.

Maitake pečurke su veoma cenjenje kao hrana i kao lek
Maitake pečurke su veoma cenjenje kao hrana i kao lek

Šta istraživanje kaže: Kako deluju maitake pečurke?

Maitake ima dugu istoriju upotrebe u Japanu i Kini kao lek za lečenje hipertenzije i dijabetesa. Može stimulisati imuni sistem, usporiti rast tumora i smanjiti šećer u krvi. Bilo je nekih studija na životinjama i ljudima o prednostima maitakea, ali je potrebno više istraživanja. Neke studije pokazuju da maitake može imati sledeće prednosti:

Svojstva protiv raka

Istraživači su proučavali ekstrakt pečurke maitake kao potencijalni lek za rak dojke. Može pomoći u lečenju ili prevenciji raka dojke suzbijanjem rasta ćelija raka.

Studija na miševima pokazala je da maitake D-frakcija povećava ćelije koje se bore protiv tumora raka i potiskuje rast tumora. Iako se moraju sprovesti studije na ljudima, moguće je da bi maitake mogao pomoći ljudima u borbi protiv raka.

Laboratorijska studija maitake D-frakcije je ubila ćelije raka kada se koristila zajedno sa interleukinom-2, proteinom poznatim po svojstvima u borbi protiv raka. U ovoj studiji, maitake D-frakcija je povećala efikasnost interleukina-2, snažnog citokina.

Upravljanje dijabetesom

Studija na pacovima sa dijabetesom tipa 2 otkrila je da maitake smanjuje njihov šećer u krvi nakon što su jeli. Iako još nema studija na ljudima, ovo može ukazivati da bi maitake mogao pomoći ljudima sa dijabetesom da smanje šećer u krvi.

Zdravlje creva

Pečurke sadrže jedinjenje koje se zove polisaharidi koji su prebiotici. Prebiotici obezbeđuju hranu za korisne bakterije u vašem crevu. Pečurke ostaju nesvarene dovoljno dugo da dođu do debelog creva, gde žive korisne bakterije.

Zdravlje mozga

Jedenje pečuraka kao što je maitake korelira sa nižim stopama blagog kognitivnog oštećenja. Blago kognitivno oštećenje se često javlja pre Alchajmerove bolesti. Blago kognitivno oštećenje može povećati rizik od razvoja neuroloških stanja kao što je Alchajmerova bolest kada starite.

Studija na 663 osobe starije od 60 godina pokazala je da su oni koji su jeli jednu do dve porcije pečuraka od pet unci nedeljno imali 43% smanjen rizik od blagog kognitivnog oštećenja. Ljudi koji su jeli više od dve porcije nedeljno imali su 52% manji rizik od blagog kognitivnog oštećenja.

Maitake pečurke takođe mogu biti korisne u lečenju:

  • Virusa, prehlade i gripa
  • Krvnog pritiska
  • Imunološka funkcija
  • Neželjenih efektata hemoterapije

 

DR. NANBA MAITAKE TABLETS

Visoke je nutritivne vrednosti maitake gljiva pomažu kod oporavka od fizičkog napora i u prevenciji bolesti koje su povezane sa životnim stilom-hipertenzija, hiperlipemija i arteroskleroza. Pokazana je imunostimulirajuća, antidijabetska, antihipertenzivna i druge aktivnosti. Maitake utiče na akumulaciju lipida u jetri. Takođe, suplementi ove gljive snižavaju ukupni holesterol i LDL frakciju.

Šta znači MX frakcija?

Dr Hiroaki Nanba (profesor emeritus, farmaceutski univerzitet Kobe) otkrio je da polisaharid u maitakeu inhibira rast ćelija raka aktivirajući imune ćelije. On je ovu supstancu nazvao MD-frakcija i nazvao drugu supstancu MX-frakcija.

Naime, polisaharid maitake je rafinisan u nekoliko frakcija pod nazivom A, B, C, D i X, po redosledu njihove ekstrakcije. Slovo “M” označava maitake, a X frakciju. MD-frakcija je otkrivena tokom istraživanja koje je sproveo čuveni profesor Nanba1985. godine. Ukupno 36 vrsta domaćih i stranih pečuraka ispitano je na potencijalno antikancerogeno dejstvo njihovog polisaharida – najjače dejstvo je pokazala maitake pečurka.

Godine 1999. profesor je uspeo u ekstrahovanju aktivnog sastojka „MX-Fraction” koji je poboljšana verzija MD frakcije, te da je ovaj polisaharid posebno efikasan kod bolesti krvi i krvnih sudova povezanih sa načinom života. Dakle, to je ekstrakt koji ekstrahuje samo aktivni sastojak “MD frakcija” sadržan u maitake pečurkama.

Za ova istraživačka dostignuća, dr Nanba je dobio nagradu od Američkog društva za komplementarnu medicinu za rak i postao prvi dobitnik Polingove gran pri Memorijalne fondacije profesora Linusa Paulinga, koji je dobio Nobelovu nagradu u dve oblasti. Dr Nanba je kasnije imenovan za počasnog direktora ove fondacije.

Hanasaki / gettyimages.com