Napravite kod kuće ulje od lavande kroz 3 jednostavna koraka

by | 16.06.2024
Napravite kod kuće ulje od lavande kroz 3 jednostavna koraka

Ulje od lavande ima brojne zdravstvene korsiti od toga da opušta napete nerve, do nege kože i kose. Pokazaćemo vam kako se pravi ovo lekovito ulje.

Dodavanje malo ulja od lavande za negu kože i kose je jednostavan način da iskoristite snagu prirodnih biljnih jedinjenja uz izbegavanje jakih hemikalija. Razlika između esencijalnog ulja lavande i običnog ulja lavande je u tome što esencijalno ulje morate da rarediti pre upotrebe. Obično ulje lavande ne mora da se razređuje i može se direktno naneti na kožu i kosu.

Čemu služi ulje od lavande?

Prednosti ulja lavande uključuju njegova antimikrobna svojstva. Razređivanje esencijalnog ulja lavande sa osnovnim uljem i umasiranje u kosu može pomoći u sprečavanju problema sa vlasištem poput peruti. Laboratorijske studije su takođe pokazale da eterično ulje lavande može stimulisati rast kose. Ulja koja se nalaze u lavandi mogu takođe pomoći u smanjenju upale i iritacije na koži.

Kako se pravi ulje od lavande?

Pravljenje sopstvenog ulja lavnade je lako ako sledite naš osnovni recept koji zahteva samo suvo cveće i osnovno ulje. Različita noseća ulja imaju različite efekte na kožu, u zavisnosti od tipa kože i komedogenih svojstava ulja.

Možda će biti potrebno da isprobate nekoliko vrsta ulja pre nego što pronađete ono koje najbolje odgovara vašoj koži i kosi. Neka ulja mogu da iritiraju kožu i skalp i treba ih izbegavati ako imate osetljivu kožu. Postoji veliki broj nosećih ulja koja možete koristiti za pravljenje ulja lavande:

Nerafinisano kokosovo ulje se ne obrađuje hemikalijama. Ima laurinsku kiselinu koja pokazuje antibakterijska i antimikrobna svojstva i korisne masne kiseline.

Ulje slatkog badema je lagano i odlična opcija za tretmane kože. Ima puno omega-3 masnih kiselina i vitamina E.

Ulje jojobe je bogato vitaminima B, C i E i može pomoći u hidrataciji i kose i kože. Ne začepljuje pore i lako se upija.

Recept

Za ovaj recept biće vam potrebna jedna šolja osnovnog ulja (bilo koja vrsta) i dve šolje suvih pupoljaka lavande (poželjno je organsko).

Prvi korak: Sipajte ulje u šerpu i stavite na ripnglu. Zagrejte osnovno ulje na srednjoj temperaturi dok ne počne lagano da pušta mehuriće.

Drugi korak: Dodajte osušenu lavandu u šerpu sa osnovnim uljem i promešajte. Krčkajte nepokriveno 30 minuta (možda ćete morati da smanjite temperaturu na nisku). Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Treći korak: Procedite ulje kroz gazu (presavijte je više puta) kako biste uklonili cvetove lavande iz ulja. Možda ćete morati da procedite dva puta ako želite da ulje ima manje čestica. Čuvajte svoje ulje u staklenoj tegli na hladnom i tamnom mestu.

Kako se koristi lavandino ulje?

Uvek prvo uradite test  da biste utvrdili da li je ulje pravo za upotrebu pre nego što nanesete veliku količinu ulja na kožu. Možete da izvršite test tako što ćete naneti malu količinu ulja na diskretno mesto kao što je unutrašnjost vašeg zgloba. Ostavite da odstoji 24 sata pre nego što proverite da li ima iritacije. Ako se pojavi bilo kakvo crvenilo ili osetljivost, izbegavajte da koristite ovo ulje.

Kisa_Markiza / gettyimages.com