Najbolji narodni recept: Čaj za miom materice napravite sami

by | 16.06.2024
Najbolji narodni recept: Čaj za miom materice napravite sami

Čaj za miom materice može da pomogne pri lečenju ovog problema sa kojima se suo­čava veliki broj žena. Ovo je jedan od najboljin narodnih recepata.

Čaj za miom materice pije se dvadeset dana, sa pauzom od deset dana, pa se terapija čajem nastavlja deset dana. Ovaj biljni čaj pije se u dane bez menstrualnog ciklisa, a ni irigacija se ne obavlja u tom periodu.

Čaj za miom materice kao prirodno rešenje

Miom materice je nekancerogena izras­lina na materici koja se često po­javljuje tokom godina repro­duk­tivnog doba žene, obično posle rađanja ili pobačaja. Ove izrasline povezuju se sa povećanim rizikom od pojave raka materice.

Veličina mioma varira – od nevidljivih ljudskom oku do velikih koji mogu da izobliče i uvećaju matericu. Žena može imati jedan ili više mioma, a u ekstremnim slučaje­vima, višestruki fibroidi mogu da prošire matericu do grudnog koša i tako uvećaju i težinu žene.

Kako se pravi čaj za miom materice?

Uzeti po dve supene kašike sitno zdrobljenog lista ranjenika (Betonica officinalis), lista koprive (Urtica dioica), kupinovog lista (Rubus frticosus) i po supenu kašiku sitno iseckanog lista žalfije (Salvia officinalis) lista i cveta hajdučice (Achillea millefolium), zovinog cveta (Sambucus nigra) i lista divlje nane (Mentha piperita).

Izručiti sve u jedan litar i osam decilitara proključale vode. Osta­viti poklopljeno sat i po van ringle. Procediti i zasladiti medom po želji. Čaj treba piti po dva decilitra pre doručka, ručka, večere i pre spavanja.

Irigacija čajem

Ostatak od jednog litra koristi se za irigaciju, ispiranje vagine uz pomoć bočice sa cevčicom. Ispira se sa po pola litre čaja, dva puta na dan, i sa pauzom od četiri sata između svake irigacije. Tečnost za irigaciju ne sme da bude vruća, već mlaka. Irigacija se mlakim čajem vrši svaki drugi dan, a lekari savetuju da se cevčica irigatora (može se nabaviti u apoteci), kao i ulaz u vaginu, namaže vazelinom.

Yasin Ozturk / gettyimages.com