5 jednostavnih meditacija koje će vam brzo povratiti unutrašnji mir

by | 29.03.2024
5 jednostavnih meditacija koje će vam brzo povratiti unutrašnji mir

Ove jednostavne meditacije možete da radite bilo kada i bilo gde – a rezultati su sjajni. Potrebno je samo da odvojite nekoliko minuta da povratite svoj unutrašnji mir.

Možda niste pristalica meditacije i ostalih tehnika za unapređenje duha i tela, ali ako ste na ovoj strani to znači da tragate za unutrašjim mirom. Svima je potreban jer živimo u digitalnom svetu gde smo svakodnevno bombardovani raznim informacijama.

Kako postići unutrašnji mir?

Pored toga tu su i poslovne i lične obaveze koje nas zaokupiraju. Sve to može da stvori tenziju, napetost, slab fokus. Međutim, postoji rešenje da se rasteretite tokom dana i više puta jer će doneti benefite. Pre svega odamara i relaksira um, jača koncetraciju, poboljava raspoloženje i elan. Dakle, kako se izvode ove jednostavne meditacije.

Jednostavne meditacije za unutrašnji mir

1. Primećujte, ali ne analizirajte

Na primer šetate gradom. Pretvarajte se da ste prvi put u tom gradu i primećujte stvari. Nemojte previše razmipljati o njima, analizirati, samo primećujte. Nije bitno da li drvo, zgrada, prodavnica u pitanju, samo registrujte stvari dok šetate kao da ih prvi put vidite. To će vam opustiti mozak.

2. Mislite o disanju

Ovo možete da iskoritite u bilo kom trenutku i bilo kada. Kada se osećate neprijatno, teksobno, pod pritiskom ste i uznemireni. Samo osluškujte svoje disanje. Nemojte menjati ritam, samo ga pratite minut-dva i to će vam pomoći da se smirite. Ovo je još jedna meditacija koja vas vraća u sadašnji trenutak i opušta.

3. Imate pet čula – koristite ih

Svesnost znači istinski iskusiti ono što se trenutno dešava. Ovo je više od samo zapažanja kako nešto izgleda. Ili kako miriše. Opipajte nešto, na primer kompjuterski miš. Kakav je oblik, tekstura, temperatura? Kada skrenete misli na takve stvari i dozvolite da sva vaša čula budu aktivna, misli koje vas opterećuju će nestati – osetićete unutrašnji mir.

4. Kako da se rešite mučnih misli?

Povremeno svi imamo loše misli koje se samo nadovzuju jedna na drugu i još više zastrašuju. U tom slučaju uzmite svesku u ruku i počnite da zapisujete neke svoje obavez, planove ideje. To će vas zaokupirati i potisnuti loše misli.

5. Svesnost kao sastavni deo života

Ove jednostavne meditacije vraćaju vas u sadašnji trenutak, što im je i cilj kako biste opustili mozak. Vaš sledeći korak je da date sebi zadatak da ovo svakodnevno radite više puta tokom dana. Pomoći će vam da postanete otporniji na stres.

Dok perete suđe, usisavate, brišete prašinu nemojte voditi dijaloge u svojoj glavi, usredsredite se na ono što radite – budite u sadašnjem trenutku.

Iako ovo možda ne odgovara idealu savršene, prakse meditacije – i te kako funkcioniše.

RossHelen / gettyimages.com