ZAŠTO SVAKO OD NAS TREBA DA POSTI

by | 09.12.2021

 Prim. dr Dušan Živić, specijalista higijene iz Novog Sada, otkriva koje namirnice treba da budu zastupljene na trpezi dok se uzdržavamo od mrsne hrane

Hraniti se zdravo odavno nije više samo moda ili trend. Tempo savremenog života, koji jednostavno melje ljude, doveo je pojedince u situaciju da počnu da razmišljaju kako i na koji način bi mogli da pomognu sebi, da se sačuvaju, budu zdravi, što u današnje vreme znači opstanak. Mnogi su rešenje pronašli u pro­meni stila života. Važno je bilo naći model koji će postaviti čoveka ispred njegovih oba­veza. Značilo je – pronaći sebe. Dovoljno sna, briga o vrsti hrane i načinu ishrane, od­go­varajuća, redovna fizička aktivnost, vreme za društveni život… Takve promene u načinu života donele su očiglednu korist osobama koje su u tome uspele. Samo nesu­mnjiva korist i dobrobit koja je pro­is­tekla iz navedenih promena u načinu života do­vela je do talasa zdravog načinu života i is­hrane, o kojem danas govorimo – konstatuje na početku razgovora za Magično bilje dr Dušan Živić, specijalista higijene iz Novog Sada koji se intenzivno bavi prevencijom kardiovaskularnih bolesti i nutritivnim obrazovanjem naših vrhunskih sportista.

Da li smatrate da je post lekovit? Šta donosi po zdravlje?

– Sve velike teme imaju svoju tradiciju i dugovečnost. Post traje vekovima. Osnovno načelo posta je uzdražavanje od mrsne hrane, kao i grešnih misli i dela. Post se zalaže za umerenost, za razliku od mnogih vrsta preterivanja sklonih ljudskom rodu. Nijedna mašina ili auto nisu stradali zato što se njima rukovalo umereno. Ako smo mi kao vrsta savršene mašine, koja je i izmislila pomenute strojeve, bilo bi logično prihvatiti isti obrazac ophođenja prema sebi – umerenost. Manja količina hrane, raspoređena u obroke i me­đuobroke, ishrana bez masnih i visokokaloričnih obroka, sa manje masnoća, lakše svarljiva, sa više svežeg povrća, voća, bez alkohola u periodu posta, predstavljaće odmor za organizam.

 

Pročitajte više u 197. broju časopisa Magično bilje