VITAMIN C POSPEŠUJE, KALCIJUM USPORAVA APSORPCIJU GVOŽÐA. UZ JAJA POJEDITE PAPRIKU ILI POPIJTE LIMUNADU UMESTO JOGURTA

by | 09.08.2020

Snežana Ralić Maričić, licencirani nutricionista i master javnog zdravlja, savetuje kako da ojačamo imunitet za predstojeću jesen i zimu, i ukazuje na naše najčešće greške

 

Ovo leto je drugačije od svih prethodnih: manje se krećemo, ne putujemo, uglavnom radimo od kuće. O posledicama takvog načina života na naše zdravlje razgovaramo sa Snežanom Ralić Maričić, licenciranim nutricionistom, masterom javnog zdravlja i vlasnicom i autorkom sajta čiji je cilj promocija pravilne individualne i porodične ishrane. Snežana je porodični nutricionista sa dvadeset i pet godina radnog iskustva u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.
– Godina je zaista drugačija i izazovnija. Ovako velike i nagle promene mogu uticati na naše fizičko i psihičko zdravlje ukoliko ne preduzmemo odgovarajuće mere. Najpre, moramo se pokrenuti. Pokret je važan. Čak i kada radimo od kuće moramo napraviti plan rada i fizičke aktivnosti. Ne moramo ići u teretanu da bismo rekli da smo aktivni. Fizička aktivnost u vidu šetnje i bar petnaest minuta do pola sata jutarnje ili popodnevne rekreacije, unaprediće zdravstveni status svakog od nas. Vežbe disanja i meditacije su, takođe, preporuka za svakodnevnu rutinu. Ishranu treba prilagoditi godišnjem dobu, kao i energetskom rashodu. Šta to praktično znači? Treba jesti namirnice koje su nam sada dostupne i, ukoliko imamo manju fizičku potrošnju, odmah smanjiti energetski (kalorijski) unos putem hrane.

Pročitajte više u 181. broju časopisa Magično bilje