U BILJKAMA JE LEK

by | 09.08.2019

Marija Stajić, nutricionista i fitoterapeut, preporučuje kako da hranu i lekovite trave koristite i kombinujete na najbolji način

Marija Stajić, nutricionista i fitoterapeut, preporučuje koju hranu i lekovite trave da koristite da biste iskoristili aktivne materije.  

Svakodnevno možemo čuti da je hrana lek. Određene namirnice mogu sprečiti nastanak tromboze, ublažiti PMS simptome, sprečiti migrenu, preduprediti gojaznost. Kada se tome dodaju biljke koje sprečavaju ili olakšavaju navedene tegobe, tretman je potpun.
Koje aktivne materije su dominantne u određenim namirnicama i lekovitim biljkama?
Flavonoidi se nalaze u crnom luku, crnom grožđu, kupinama, malinama, čokoladi i u lekovitim biljkama. S obzirom da imaju različitu strukturu, flavonoidi se razlikuju i po delovanju. Za poboljšanje rada srca koristi se glog i brđanka. Kamilica je odlična da ublaži grčeve, gujina trava i smilje štite jetru, lipa, suručica i zova pospešuju znojenje. Studije govore da se kroz hranu tokom dana unese 50 do 1.000 mg različitih flavonoida.
Rutin je flavonoidni glikozid koji se nalazi u citrusima, heljdi i koristan je kod povišenog holesterola i da spreči krvarenje.
Kumarin se nalazi u biljci kokotac, kao i u cimetu. Deluje antizapaljenski, pospešuje cirkulaciju, ima spazmolitično, umirujuće, kao i baktericidno dejsvo. U visokim dozama kumarin može biti štetan za jetru i srce.

Foto: privatna arhiva
Pročitajte više u 169. broju Magičnog bilja