SPASILAC PČELA

by | 09.05.2019

SOS služba, koju predvodi pčelar Slađan Simonović, ovih dana prima i do sto poziva dnevno od građana kojima

su se pčele uselile u stan, roletnu, na terasu ili na tavan
Pčele u gradovima su normalna pojava u celoj Evropi, a dovoljno je da grad ima zelenila, odnosno hrane za njih, kako bi preživele. Međutim, većina ljudi se plaši njihovih žaoka, pa insekti često stradaju. To je samo jedan od razloga zbog kojih je formirana ekipa koja se brine o “odbeglim” pčelama.
Slađan Simonović bavi se pčelarstvom već dvadeset pet godina. Ideju za osnivanje SOS tima za spasavanje pčela dobio je pre osam godina. Kao tadašnji predsednik Beogradskog udruženja pčelara, Slađan je želeo da pokuša da reši problem takozvanih “odbeglih rojeva”, koje u Beogradu niko nije zbrinjavao.
– Pre desetak godina, kada sam bio predsednik Beogradskog udruženja pčelara, video sam problem pčela u gradu,  urbanih pčela koje žive nezaštićeno, koje građani uništavaju. Došao sam na ideju da spremim jednu ekipu koja će moći da te pčele spasava i da ih smesti u košnice – rekao je Simonović.
Do sada je tim koji se sastoji od deset pčelara registrovao oko 1.700 mesta na kojima su se pčele pojavile, sa preciznim podacima o ulici, opštini i onome koji ih je prijavio.

Pročitaje više u 166. broju Magičnog bilja