U PROLEĆE JEDITE KISELO JER JE TO UKUS JETRE

by | 09.05.2019

Dr Ana Žikić, lekar zvanične i kineske tradicionalne medicine objašnjava kako da u ovo doba godine uskladite emocije sa radom organa i dopustite da vas ponese energija drveta, koja označava element proleća

Za mnoge je proleće najlepše godišnje doba. U ovom periodu obično smo i sami ispunjeni novim idejama, odlukama, planovima, jer svako proleće je i novi početak. Ne opirite se plimi energije i dopustite da vas ponese energija drveta, koja označava element proleća prema tradicionalnoj kineskoj medicini. Prema shvatanju ove medicinske prakse koju sprovodi dr Ani Žikić, koja je nakon završenih studija na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, završila i Fakultet kineske tradicionalne medicine u Pekingu, organ kome pripada element drveta je jetra.
–    Možda se pitate zašto drvo, pa zato što ono označava pokret i rast. U šali se kaže da “vetar spava u jetri” zato što vetar pokreće drvo. Iskoristite poletnost i lakoću vetra i razdragano započnite novi ciklus. Još u najstarijoj knjizi kineske medicine, “Kanon o unutrašnjem” Žutog cara, rečeno je da pet jin organa proizvode različite vrste esencijalnog čija (životne energije), koje utiču na formiranje osnovnih emocija: radosti, tuge, besa, zabrinutosti, uznemirenosti (anksioznosti) i straha. Velika zastupljenost određene emocije utiče na određeni organ, tako da je srce povezano sa radošću, jetra sa besom, slezina sa zabrinutošću, pluća sa tugom, a bubrezi sa strahom.

Pročitajte više u 166. broju Maginog bilja