REUMATOIDNI ARTRITIS DRŽIM POD KONTROLOM

by | 10.02.2021

Magdalena Petrović, nutricionista dijetetičar, savetuje koje namirnice pomažu protiv tegoba od kojih ona pati od svoje trinaeste godine

– Dijagnoza reumatoidnog artritisa sa trinaest godina, iz današnje perspektive, nešto je najbolje što mi se dogodilo jer je u potpunosti promenilo moje navike, kako u ishrani, tako i u celokupnom stilu života. Nakon što sam završila srednju medicinsku školu, smer za fizioterapeutskog tehničara, odlučila sam da dalje učenje posvetim ishrani zdravih i bolesnih ljudi. Ta odluka je za mene bila nešto potpuno prirodno, s obzirom na situaciju u kojoj sam se našla i na godine provedene čitajući o hrani i autoimunim bolestima – priča Magdalena Petrović, nutricionista dijetetčar.
Koliko je teško živeti sa reumatoidnim artritisom?
– Prihvatanje situacije je za početak najbitnije. Kada u tako ranom periodu života od lekara čujete da se dijagnoza koju su vam napisali ne leči i da se sa njom živi, samo poželite da što duže budete u remisiji (faza u kojoj bolest miruje). Ponosna sam na sebe što sam već deset godina u fazi remisije i ta činjenica govori da sam naučila kako se živi sa reumatoidnim artritisom. Iz ličnog iskustva bih svima poručila da nije teško, ukoliko prepoznate i primenite navike koje će vam na duže staze obezbediti visok kvalitet života, bez ikakvih ograničenja.

Pročitajte više u novom broju časopisa Magično bilje