KAD NE UNOSITE MASTI STALNO OSEĆATE GLAD I UMOR

by | 10.02.2021

Amela Ivković O’Rajli, član  udruženja nutricionista Irske, Velike Britanije i Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije

– Naša tela se još uvek odnose prema hrani kao da živimo u svetu u kome treba da preživimo. Ipak, hrana je postala više nego dostupna. Urođena žudnja za slatkišima i mastima danas nas vodi na put telesnog uništenja. Koliko god smo u mogućnosti da koristimo hranu kao agens zdravlja, još neko vreme imaćemo isključivo uživanje na umu. Hraniti se zdravo i u isto vreme uživati za neke osobe je gotovo nemoguće – ističe Amela Ivković O,Rajli, nutricionista, član udruženjâ nutricionista Irske, Velike Britanije i Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije.

Kako da pomognemo organizmu da efikasnije metaboliše hranu? Koje kombinacije namirnica treba izbegavati?
– Službene prehrambene preporuke iz sedamdesetih godina – da se smanji unos životinjskih masnoća a poveća unos prerađevina od žitarica i biljnih ulja – najveći su fijasko poslednjih decenija koji je doveo do epidemije debljine, dijabetesa, metaboličkog sindroma, kardiovaskularnih bolesti, karcinoma, upalnih crevnih bolesti, alergija i autoimunih bolesti.
Tradicionalnu ljudsku ishranu, bogatu prirodnim mastima, zamenila je jeftina prerađena hrana prepuna šećera, skroba, glutena, hidrogenizovanih masti i hemijskih aditiva. Poljoprivredni biznis, masovan uzgoj hrane i prehrambena industrija funkcionišu po logici profita – cilj je da hrana bude isplativa i jeftina, dugog roka trajanja, na uštrb njenog nutritivog sadržaja.

Pročitajte više u 187. broju Magičnog bilja