REČ STRUČNJAKA: SPASITE SE NADUTOSTI

by | 09.04.2022

Saška Stojanović, nutricionista dijetetičar, savetuje koje namirnica treba da kombinujemo i na koji način da pripremamo hranu da bismo sačuvali vitamine

 

Ne samo u proleće, već u svako doba godine, za jak organizam tri stvari su ključne –  redovni i zdravi ob­roci, redovan i kvalitetan san i svako­dnev­na fizička aktivnost.

Ka­da kažem fizička aktivnost, to ne mo­raju biti neki određeni treninzi, već mislim i na svakodnevnu šetnju od pola sata-sat na svežem vazduhu.

Proleće nam to sa svojim sunčanim danima i olakšava (možda ne i ljudima sklo­nim alergijama, ali to ne treba da im bude izgovor da ne budu aktivni). Sada nam stiže i sveže voće i povrće, pa i u tom smis­lu treba iskoristiti sve prednosti pro­leća – konstatuje Saška Stojanović, nutricio­nista dijetetičar.  

Kojim sve čajevima i napicima treba jačati imunitet?

– Za dobru krvnu sliku, preporučujem ma­tični sok od divlje borovnice i aronije, koje treba piti razblažene sa vodom bar dve nedelje. Sve ove napitke ne treba zaslađi­vati šećerom već eventualno medom ili nekim bezbednim zasla­đivačem, kao što je, na primer, eritritol.

 Na šta rizične grupe (dijabetičari, srčani bolesnici, oboleli od najtežih bo­lesti) treba da obrate posebnu pažnju u redovnoj ishrani? Koje biljke bi dija­be­tičari trebalo da koriste?

– Određene biljke mogu efikasno da de­luju u lečenju dijabetesa, ipak bitno je nag­lasiti da ta efikasnost zavisi od same strukture dnevnih obroka ove rizične grupe. Ukoliko ne vodite računa, nećete od njih imati velike koristi.

Pročitajte više u 201. broju Magičnog bilja