PROBUDITE LENJU JETRU

by | 09.04.2022

Eni Šušak iz Beograda odmalena se susrela sa autoimunom bolešću koja je izazvala brojne zdravstvene tegobe objašnjava kako da zaštitimo jetru

 – Zamislite da radite godinu dana, danju i noću, bez dana odmora, šef vam daje i ono što je u opisu vašeg posla, ali i ono što nije. Svako jutro na stolu vas dočeka sto novih zadataka, a vi niste stigli ni ono od juče da obradite! Kako biste se osećali? Čeznuli biste za odmorom, zar ne? Našoj jetri je tako ceo život.

Jetra obavlja preko dve hiljade funkcija, od kojih mnoge nisu ni poznate savremenoj nauci i medicini. Jetra obrađuje masnoće i štiti pankreas, skladišti glukozu i glikogen, vitamine i minerale, filtrira krv, razoružava štetne materije i štiti nas svojim imunim sistemom.

Umesto da je čuvamo i pazimo, mi je opterećujemo masnom hranom, alkoholom, lekovima, toksinima iz okruženja, kozmetike, a ne dajemo joj dovoljno vremena i hrane da se malo oporavi i odmori. Sve što unesemo u sebe putem hrane, kože, vazduha, jetra mora da preradi. To je danonoćan posao. Vremenom, jetra postaje preopterećena toksinima, baš kao i vi kada imate previše posla i osećate se izgubljeno, pod stresom. Kada jetra ne može da obavlja svoje osnovne zadakte, ceo organizam ispašta. To ćse vidi putem kože, kroz ekcem i psorijazu, akne, višak kilograma, insulinsku rezistenciju, holesterol i mnoge druge simptome. Sve su to znaci da vašoj jetri treba malo odmora.

– Protokol  spasavanja jetre 3:6:9, prvi put predstavljen u knjizi Spasavanje jetre, služi upravo da vašoj jetri da šansu da se odmori i rastereti tokom samo devet dana. Za razliku od mnogih drugih programa detoksikacije, koji se zasnivaju na izgladnjivanju, ovaj protokol vas ne ograničava u količini hrane. Ipak, potrebno je da unosimo namirnice koje neguju i obnavljaju našu jetru, zato se tokom procesa jede povrće kao što su: špargla, prokelj, batat, tikvice. Jede se sočno voće koje hidrira jetru, pije se sok od celera i ne jedu se masnoće. Masna hrana otežava svaki proces čišćenja i zato je potrebno da se smanji ili izbaci iz ishrane, kako bi telo moglo neometano da se čisti.

– Kada je jetra preopterećena masnom hranom, njena sposobnost proizvodnje ,dobrog, holesterola opada i ona gubi sposobnost kontrole ,lošeg, holesterola. Svaki “loš”  holesterol koji unesemo hranom, jetra pokušava da neutrališe. Ali, ako je već preopterećena virusima, patogenima, teškim metalima, ona neće moći da se oslobodi paketića ,lošeg, holesterola. I onda, ova skladišta se stapaju sa ostalim skladištima u jetri i oko nje. Vremenom nastaje masna jetra i visok holesterol.

Treba znati da je visokoproteinska hrana i visokomasna. Kada jedemo mnogo masne hrane, bez obzira da li je biljnog ili životinjskog porekla, onemogućavamo dobru cirkulaciju u telu i stvaramo plodno tle za viruse i bakterije, u sredini sa manjkom kiseonika. Visok holesterol nema veze sa kilogramima ili formom u kojoj smo, već sa polumasnom i masnom jetrom.

– A što se tiče autoimuinih bolesti, Entoni Vilijam nam objašnjava da su ljudi bolesni iz jednog jedinog razloga: prisustva patogena i toksina u telu. Kada shvatimo koju ulogu igra hrana u našem zdravlju, biće nam lakše da krenemo na put isceljenja. Ako patite od hroničnih ili autoimunih bolesti, veoma je važno da izbegavate namirnice koje hrane ove patogene i toksine i otežavaju vam oporavak. Evo koje su to namirnice kojih treba da se klonite: jaja, mlečni proizvodi, gluten, svinjetina, kukuruz, repino ulje, MSG, soja, jagnjetina, riba iz uzgoja, limunska kiselina, rafinisan šećer, prirodne i veštačke arome, veštački zaslađivači. Ako niste sigurni da li unosite nešto od ovoga, dobro čitajte deklaracije proizvoda koje jedete i bićete iznenađeni.

Ostale savete i više o ličnom iskustvu Eni Šušak pročitajte u 201. broju Magičnog bilja