SMEĆE IZ KUHINJE KOJE MOŽETE ISKORISTITI U BAŠTI

by | 10.04.2022

Papirne kese, kuhinjski pribor, najlon čarape i limenke mogu biti korisna pomoć u vrtu

Neke stvari iz kuhinje koje bi završile u smeću odlično se mogu iskoristiti u bašti.

Papirne kese

One su odlične za zaštitu biljaka od mraza, bilo da su biljke u  bašti ili na terasi. Kesica navučena na biljku odličan je izolator – zadržava topliji vazduh oko biljke.

Tokom sunčanog  ili vlažnog  vremena kesice sklonite s biljaka. Koristite ih samo ako sumnjate da bi moglo biti mraza.

Osim toga, papine vrećice mogu se iskoristiti i za zaštitu plodova od štetočina – stavite ih na voćku i pričvrstite gumicom ili spajalicom.

Stari kuhinjski pribor

Stare kašike, viljuške, noževi i druga kuhinjska pomagala mogu vam biti korisna u održavanju vrta ili biljaka na balkonu – za okopavanje, čupanje korova, sadnju, presađivanje…

Stare novine

Složite ih oko biljaka u vrtu i sprečite rast korova. Nakon što oko biljke stavite novinske listove, učvrstite ih tako da na njih pobacate malo komposta, slame, kore od drveta, kamenčića…

Ostaci sapuna

Miris sapuna odvraća životinje od uništavanja vašeg vrta i voćnjaka. Komad sapuna stavite u staru najlonku ili mrežicu od krompira i obesite u blizini mesta koje želite da  zaštitite.

Stare najlonke i druga odeća

Stare čarape su mekane i fine teksture što je odlično za podvezivanje biljaka jer ih neće oštetiti čak ni tokom rasta. Slične vezice možete napraviti i od stare odeće – isecite je na trakice.

Limenke

Limenke će vaše biljke zaštititi od gusenica, jer je fizička barera koju ne mogu preći. Uklonite gornji i donji deo limenke, utisnite je u tlo pa posadite šta želite.

Jednokratne aluminijske posude

One su odlične u vrtu jer, ako ih obesite, proizvode zvuk na vetru koji odbija ptice i druge životinje. Osim toga na suncu reflektuju svetlost, a i to će podalje držati životinje koje ne želite u voćnjaku, vrtu ili vinogradu.

Upotrebite nekoliko ovakvih posuda na jednom mestu, i to tako da ih okačite na različite visine. Osim toga, ove posude korisne su i ako ih napunite pivom i postavite blizu biljaka koje napadaju puževi.