GALVESTON DIJETA OLAKŠAVA ŽIVOT ŽENAMA U MENOPAUZI

by | 12.04.2022

 Žensko telo se menja, a pod uticajem hormona dodatno salo nagomilava se oko struka. Kako da se ne ugojite a ostanete zdrave?

 

 Žensko telo se menja, a pod uticajem hormona dodatno salo nagomilava se oko struka. Galveston dijete će sprečiti da se ugojite a istovremeno sačuvate zdravlje?  

Galveston dijeta nije samo način da žene u menopauzi izgube poneki višak kilograma. To je pre svega vrsta ishrane koja poboljšava zdravlje i reguliše simptome menopauze, kao što su noćno znojenje, valunzi i gomilanje sala oko struka. Ova dijeta, i pored nekih kontroverzi i otvorenih protivnika, postaje sve popularnija u pojedinim delovima sveta.

Dr Meri Kler Hejver (Mary Claire Haver) iz Teksasa osmislila je poseban način ishrane za žene u menopauzi i nazvala ga Galveston, prema mestu u kojem je rođena. Dr Hejver naglašava da Galveston nije dijeta za mršavljenje u klasičnom smislu. To je doživotan plan ishrane s ciljem da se osećate bolje i da lakše prebrodite neprijatne simptome menopauze, objašnjava dr Hejver, koja je ovu dijetu počela da primenjuje kada je imala pedeset i tri godine.

– Nisam brojala kalorije, ali kilogrami su počeli da se tope, bolje sam spavala i bilo je manje valunga – kaže dr Hejver.

Prvobitan plan dr Hejver nije bio da kreira način ishrane, samo je htela da „skine dvadeset kilograma“, koliko se ugojila tražeći utehu u hrani, posle bratovljeve smrti i hormonskih promena u menopauzi. Primenila je pristup iz lekarske prakse, imajući na umu da je najbolje dodatne kalorije sagoreti smanjenjem broja kalorija u ishrani i fizičkom aktivnošću.

Zapazila je, ipak, da i pored unosa manje od 1.200 kalorija dnevno i redovnog vežbanja, ne gubi kilograme. Razgovarala je sa nutricionistima koji su joj ukazali na moguće razloge, kao, na primer, na neka upalna stanja. Odlučila je da ne broji kalorije nego da se pobrine o kvalitetu namirnica koje koristi, da ima obroke u određenim vremenskim razmacima i kilogrami su, kako kaže, nestali.

Galveston dijeta se zasniva na nekim činiocima koji su veoma bitni. Jedan od njih je izbegavanje hrane koja može da bude okidač za upalne procese. Šećeri, prerađene žitarice, pržena hrana, obrađeno meso, zasićene masti, dijetalni gazirani napici i druga nezdrava jela faktori su koji utiču na inflamaciju. Ove namirnice se, zato, ne koriste u ovoj dijeti.

Način ishrane zasnovan je na unosu namirnica sa što manje ugljenih hidrata, a što više voća i povrća. Naglasak je na hrani za koju se veruje da smanjuje upale, kao što su masna riba, bobice, beli luk, orah, paradajz i maslinovo ulje.

Ideja je da se produži vremenski period između obroka, kako bi se ćelije prilagodile na stresne faktore. Galveston dijeta zasniva se i na principu unosa hrane tokom osam sati i posta u trajanju od šenaest sati, tokom kojeg mogu da se koristi voda i nezaslađeni biljni čajevi.

Dr Hejver savetuje da se ovaj način ishrane primenjuje postepeno, kako bi se telo prilagodilo. To znači da bi, na primer, prvi obrok u toku dana bio oko deset sati, a poslednji oko šest popodne. Dr Hejver, ipak, kaže da bi, prema njenoj proceni, prvi oborok trebalo da bude oko podneva.

Galveston dijeta nastoji da svede ugljene hidrate na najmanju moguću meru. Princip ovog načina ishrane jeste da najveći broj kalorija dolazi od zdravih masti. Dnevni unos kalorija predviđa 70% masti, 21% proteina i 9% ugljenih hidrata.

Naglasak je na pilećem i goveđem mesu, lososu i ribi sa dosta omega 3 masti. Izbegava se krompir, a podstiče upotreba spanaća, brokolija, karfiola, kupusa, tikvica, paradajza, celera, krastavaca. Galveston dijeta preporučuje nezasićene masnoće iz orašastog voća, kao što su orah, badem, lešnik. Ističe se značaj maslinovog ulja, kao načina da se deluje na upale.

– Žensko telo se menja u menopauzi pod uticajem hormona, a dodatno salo se nagomilava oko struka. Skoro svaka žena dobije barem neki kilogram viška u menopauzi – kaže ginekolog dr Nanet Santoro (Nanette Santoro), stručnjak za probleme menopauze na Medicinskom fakultetu u Aurori (Univerzitet u Koloradu).

Pored hormonskih promena, žene stare. Većina žena uđe u menopauzu u pedeset i prvoj godini, a pre toga jednu godinu već nema menstruaciju. Menopauza utiče i na mišićnu masu, koja počinje da se gubi, a ovaj podatak povezuje se sa starenjem, a ne sa hormonskim promenama. Metabolizam se takođe usporava, kod oba pola.

Iako ih nema previše, postoje studije koje pozitivno ocenjuju Galveston dijetu. Autori ove studije naglasili su i da su potrebna duža klinička ispitivanja pre konačnih zaključaka.

Opet, sve više je dokaza da povremeni post može pomoći da se izgube suvišni kilogrami. Fizička aktivnost, upotreba neprerađenih namirnica, izbegavanje šećera, neke su od osnova potvrđenog načina zdrave ishrane.