PUT ISCELJENJA NASTJE KULOVIĆ: TERAPIJA UBODIMA PČELA SPASLA ME SIMPTOMA MULTIPLE SKLEROZE

by | 09.10.2021

Jedna dijagnoza obeležila je čitav život porodice Kulović iz Siska

 

 Jedna dijagnoza obeležila je čitav život porodice Kulović iz Siska.  Nastja, sta­ri­ja kćerka, opisuje u razgovoru za Ma­gi­čno bilje da su svi četvoro: tata, mama, njena mlađa sestra i ona, svako za sebe, o toj dijagnozi razmišljali kao o ženi. Zato je prirodno, kaže Nastja, da joj se u svojoj knjizi Kud si krenula? obraća kao gospođi Multipli Sklerozi i dopisuje se sa njom:

– Ona je zaista bila kao pridružen član na­še porodice. Nepoželjna, ali prisutna. Nismo mogli da je se odreknemo, nije da nismo pokušali – kaže naša sagovornica, mudra i talentovana hrvatska književnica i nastavlja:

– Svaka bolest obeleži celu porodicu, tran­sformiše je, utiče i na bolesne i na zdrave članove. Bolest briše sva pravila, živela sam to. Uzima sve resurse. Često se bo­rimo protiv nje, jer bolest doživljavamo kao nešto što dolazi spolja. U tom slučaju, na kraju često povedemo rat protiv sebe, rekao je dobro Mate Gabor.

Mi smo se isto borili, nismo znali dru­ga­čije. I ćutali smo, uspešno smo skrivali sve kroz šta smo prolazili. I jedni pred drugima.

Tek kad sam ja progovorila u knjizi, počeli smo i nas četvoro da razgovaramo o tome. Tek kad smo sve izneli, kad je otišlo na­­polje, mogli smo to zaista da pre­va­zi­đe­mo. Do tad smo živeli u svojevrsnom limbu.

Koliko godina je imala Vaša sestra kada je osetila prve simptome? Zašto je lekarima bilo potrebno deset godina da joj uspostave pravu dijagnozu? Na šta su sumnjali?

Pročitajte više u 195. broju Magičnog bilja