OD KADA SAM DECI IZLEČILA BRONHITIS, ČAJEVI I MELEMI SU MOJ LEK

by | 09.06.2022

Radica Petrović, hemijski inženjer u penziji iz Bora, već decenijama proučava lekovito bilje i na najbolji način spaja tradiciju i narodnu medicinu sa savremenom naukom 

Kada se spoje ljubav i posao, uspeh ne može da izostane. To potvrđuje Radica Petrović, hemijski inženjer u penziji iz Bora, koja se bavi sakupljanjem lekovitog bilja. Kaže da je ljubav prema hemiji razvila još kao dete. Završila je srednju hemijsku školu, a zatim i fakultet. Hemija joj je, kako ističe, otvorila vidike i pomogla da razume lekovita svojstva biljaka i njihove međusobne odnose.

– Na ideju da se bavim lekovitim biljem došla sam zbog česte bolesti moje dece. Naime, kćerka mi je često imala upalu grla i bronhitis. Po dve nedelje bila je na antibio­ticima, uključujući i injekcije. Pošto se nije nazirao pozitivan ishod, počela sam da izučavam lekovito biljke koje se može primenjivati kod dece. I sin je imao brohnitis i primao je urbazon da bi mogao da diše. Kada sam proučila šta je urba­zon i shvatila da je to hormon, uvela sam bilje u lečenje svoje dece i rešila probleme. Tada počinje moja ljubav prema biljkama.

Koliko Vam je poznavanje hemije pomoglo u tom poslu?

– Hemija navodi na analizu, na upoznavanje reakcije između elemenata i na mešanje određenih supstanci. Ona nas upoznaje sa suštinom svakog postupka. Kada radite sa biljem, morate poznavati sastav biljaka, koje biljke sa kojima mogu da se sihnronizuju i koji efekat se može postići. Kada poznajete hemiju, lako vam je da napravite meleme, kreme, sapune, tinkture, macerate i drugo.

Koje su prednosti, a koje mane pri korišćenju prirodnih proizvoda?

–  Prednosti prirodnih biljnih proizvoda su velike. Svaka biljka sadrži različita jedinjenja i kada se pomešaju dobija se takva smesa koja je izvanredna za organizam. Pored toga što se leči određen organ, ostali organi su stimulisani i ne trpe posle­dice. Iz iskustva kažem da jedna do tri kesice čaja pravi čudo u organizmu. Biljke imaju i određene nedostatke. Sintetički lek je koncentrovan i  brže deluje. Ipak, može da izazove nuspojave kod drugih organa.

Pročitajte više u 203. broju Magičnog bilja