LIČNA PRIČA: OD RAKA DOJKE DO POTPUNOG ZDRAVLJA I PODMLAĐENOG IZGLEDA

by | 08.12.2021

Radolina Brkić uspela je za četiri godine potpuno da promeni svoj način života i prevaziđe i najtežu dijagnozu, i povišen šećer i višak kilograma

 

Počelo je slučajnim do­di­rom ispod dojke. Kada je Radolina Brkić opipala „pet klikera” u grudima, u prvom trenutku nije ih doživela kao veliku opasnost, ali je isto jutro otišla kod doktora i uzela uput za mamografiju.

– Osećala sam da moram da požurim. Zakazala sam termin za petnaest dana. Tog pet­naestog dana bila sam po­ma­lo i uplašena, ali ne mnogo. Na pregledu, doktorka je odmah rekla – rak dojke. Šok! – seća se na početku razgovora naša sa­go­vornica.

Najteže joj je, kaže, bilo kako  da saopšti deci.

– Bilo je mnogo teško, a onda počinje borba. Hemoterapije, zračenja, tri operacije. Sve se odigralo 2017. godine. Kad sam počela sa hemoterapijom, od­mah sam počela i sa zdravom is­hra­nom. Cedila sam razne sokove, počela da izbegavam meso sve dok nisam, tokom poslednje hemoterapije, pot­puno prestala da ga jedem. Tako je počeo moj oporavak – seća se ova hrabra žena i nastavlja:

– Malo po malo, počela sam da se osećam bolje i bila sam mnogo jača od svih onih ženica koje su se lečile zajedno sa mnom. Primila sam šesnaest hemoterapija, imala sam dva­de­set i osam zračenja. Odbila sam dodatnih osam, kao i hor­mon­sku terapiju od pet godina. Verovala sam sebi i svojoj ishrani. Od zdrave ishrane i ko­ža je počela da se podmlađuje. Ose­ćala sam se mnogo, mnogo bolje.

Kako ste otkrili dijabetes? Šta je delotvorno za smanjenje šećera u krvi?

– Otkrila sam sasvim slu­čaj­no, isto kao i rak. Otišla sam kod jedne doktorke na privatnu kli­­niku u Novom Sadu, pošto sam počela da se gojim. I pored pre­đenih deset kilometara dne­v­no i zdrave ishrane, bila sam i dalje otečena. Doktorka mi je rekla da uradim krvnu sliku i odmah prepisala tablete, koje sam pila neko vreme ali sam ubrzo počela da se hranim ži­ta­ricama, bez šećera i hleba. Sve vred­nosti su se vratile na normalu, tako da sam izbacila i ta­­blete. Od tada nemam pro­blem sa povišenim šećerom. Hrana je lek za sve.

Pročitajte više u 197. broju časopisa Magično bilje