LIČNA PRIČA: NEMAM VIŠE KOKSARTROZU I EKCEM

by | 09.04.2022

Eni Šušak iz Beograda odmalena se susrela sa autoimunom bolešću koja je izazvala brojne zdravstvene tegobe. Evo kako je uspela da ih prevaziđe

­

Moje putovanje ka zdravoj hrani počelo je nedugo sa rođenjem. Sa godinu i po dana ustano­vljena mi je celijakija – autoi­muna bolest usled koje sam morala da jedem namirnice bez glutena. Danas je ovo oboljenje mnogima poznato, ali pre trideset i više godina, bilo je mnogo dru­gačije. Zbog celijakije, već od detinjstva, bila sam na specijalnom režimu ishrane i naučila sam da budem disciplinovana i da ne podležem raznoraznim iskušenjima. Nažalost, usled lekarske greške, mojoj mami je rečeno da mi u pubertetu vrati gluten u ishranu, jer tada, navodno, celijakija ‘prolazi’. Deset godina sam jela ‘normalnu’ hranu. Za to vreme primećivala sam razne simptome, ali nije­dan lekar nije pomislio da je uzrok tome celijakija – priča Eni Šušak.

– Sasvim slu­čajno, 2010. godine otkrila sam da i dalje imam celija­kiju i moj život se premotao unazad. Ose­ćala sam da moram sve ispočetka – da menjam navike, da lečim nešto što sam mislila da je prošlo. Tada sam već bila odrasla osoba i preuzela sam odgovornost i obaveze koje su bile na mami dok sam bila dete. Nekoliko godina kasnije, otk­rila sam da imam koksartrozu oba kuka, dijagnozu koja je zabrinjavajuća kada imate dvadeset i osam godina. Usled de­cenije nelečene celijakije, razvila sam ekceme po šakama i laktovima, zglobovi su mi bili otečeni bez razloga. Imala sam jake glavobolje i druge simptome. Oko 2014. godine počinje moje samostalno istraživanje zdrave ishrane. Počelo je sa hrono-ishranom, nakon čega sam vrlo brzo postala vegan, iz zdravstvenih i etičkih razloga. Eksperimentisala sam sa sirovom hranom, isprekidanim postovima i drugim mogućnostima.

Pročitajte više u 201. broju Magičnog bilja