KADA NE JEDETE OD 16 H DO 8 UJUTRU TELO VAM SE POTPUNO REGENERIŠE

by | 09.06.2020

Novak Đoković u ulozi novinara razgovarao je sa dr Draganom Ivanovim, specijalistom interne medicine i otkrio koji principi zdrave ishrane nam pomažu da živimo lakše i zdravije

Najbolji svetski teniser Novak Đoković praktikuje da na Instagramu objavi razgovor uživo sa ličnostima iz svih sfera života, pa je tako na ovoj društvenoj mreži objavio snimak razgovora sa dr Draganom Ivanovim, koji je specijalista interne medicine i profesor na Visokoj školi za obrazovanje pedagoga u Novom Sadu. Uz odobrenje dr Ivanova, prenosimo vam veći deo ovog interesantnog dijaloga.

Jedna od najvećih dilema koju danas ljudi imaju je, zapravo, kako se snaći u savremenom svetu, u doba prehrambene industije, kada živite u gradu, a imate posao i porodicu.
– Veoma je teško uhvatiti zdrav ritam koji će nam omogućiti da imamo više vremena da se posvetimo ishrani, da znamo šta i kada unosimo u sebe, šta je ispravno, a šta nije. Postoji mnogo dodataka u pakovanoj hrani koja je, nažalost, postala uobičajen obrok za modernog čoveka i koja stvara vrstu zavisnosti, kada ne možete da odolite da ne pojedete slatkiš, keks, grickalice. Koji biste vi savet dali običnom čoveku, koji radi od devet do pet, ima porodicu i nema mnogo energije i vremena da se posveti hrani. Kako biste se Vi njemu obratili i pokušali da mu izmenite svest o hrani, šta biste mu prvo preporučili kada je u pitanju ishrana.
– Kada govorimo o izboru hrane, moramo znati koja hrana je najzdravija i najkvalitetnija. To je prirodna, neprerađena biljna hrana. Oni koji hoće da budu zdravi, moraju se zdravo hraniti, a ko hoće zdravo da se hrani, taj mora da se potrudi da sam sebi bira i priprema hranu.
Kada govorimo o zdravoj ishrani običnog čoveka, koji živi jednostavan, klasičan stil života, spomenuo bih nekoliko stvari. Prvo pravilo: doručak je najvažniji obrok. Ne treba da krenemo od kuće, ili da počnemo da zamaramo naš mozak i naše mišiće i da teramo organizam da radi, a da mu pre toga nismo ponudili gorivo, odnosno hranu koja treba da mu obezbedi energiju za rad. Ujutru, čim ustanemo, treba da ubacimo gorivo. To gorivo su ugljeni hidrati koji potiču iz namirnica biljnog porekla. Ne treba da izađemo iz kuće dok ne pojedemo voće. Uzmemo jabuku, bananu, bilo koje sezonsko ili suvo voće, ako je zima zamrznuto, odmrznemo ga i to stavimo u doručak.

Pročitajte više u 179 broju Magičnog bilja