JEDETE ZDRAVO, ALI NE GUBITE KILOGRAME

by | 10.05.2021

Emilija Oreščanin, mikrobiolog hrane, objašnjava kako jedna ista namirnica, u zavisnosti od načina pripreme, može da ima različite kalorijske i nutritivne vrednosti i savetuje kako da ne upadnete u zamku

 

Hrana ima presudan uticaj na naše zdravlje. Ona je izvor energije, makro i mikronutrijenata, od kojih su neki esencijalni (što znači da se mogu uneti isključivo hranom). Način na koji će hrana uticati na nas zavisi od vrste i količine koju unosimo. Važno je osvestiti da ona utiče na kvalitet svakodnevnog života – na raspoloženje, pospanost i nivo energije. Nije zanemarljiv uticaj hrane ni na našu spoljašnost, kao što su izgled kože, kose, noktiju… – objašnjava Emilija Oreščanin, mikrobiolog hrane.
Kako da pomognemo organizmu da efikasnije metaboliše hranu? Koje kombinacije namirnica treba izbegavati? U čemu najviše grešimo pri odabiru namirnica?
– Ne smatram da postoje kombinacije namirnica koje svima odgovaraju. Istina je da se pojedine teže vare i da se ne osećamo lagano kao posle nekih drugih. Međutim, ne postoji kombinacija od koje će se neko ugojiti ako su količine bile izbalansirane (kao što su, na primer, godinama satanizovani krompir i meso). Najveća greška, koja se ponavlja, jeste konzumiranje industrijski prerađene hrane u velikim količinama. Nakon takve hrane, naše telo je i dalje gladno za nutritivno bogatom hranom, iako je unesena dovoljna količina kalorija.

Pročitajte više u 190. broju Magičnog bilja