HRANOM PROTIV GRIPA I KOVIDA 19

by | 10.11.2020

Jasna Vujičić, nutricionista, savetuje šta da jedemo u danima kada nam virusi prete sa svih strana

Istraživači su otkrili da je bilo manje verovatno da će ljudi koji su jeli hranu bogatu flavonoidima dobiti infekciju gornjih disajnih puteva ili običnu prehladu, objašnjava Jasna Vujičić, nutricionista.

Zdrava, uravnotežena ishrana samo je jedan od glavnih načina jačanja imunog zdravlja, što može pomoći da se smanji šansa da virus korona nađe put do vas.
Šta jesti za bolji imunitet protiv korone, gripa i drugih virusa koji nam prete?
– Svi citrusi, pre svega pomorandže, ali i kivi, odličan su izvor vitamina C, a to je vitamin koji se mnogo traži u zimsko vreme kada vlada grip. Vitamin C može da smanji trajanje simptoma obične prehlade i poboljša funkciju imunološkog sistema.
Koji su alternativni izvori vitamina C, za sve koji pokušavaju da izbegnu šećer u voću?
– Crvene paprike su odličan alternativan izvor vitamina C, kao i brokoli. Sadrži i snažne antioksidante, poput sulforafana. Iz tih razloga, dobro ih je jesti redovno, kako bi se održalo dobro zdravlje imunološkog sistema. Spanać može da pojača imuni sistem, jer sadrži mnogo osnovnih hranljivih sastojaka i antioksidanata, uključujući: flavonoide, karotenoide, vitamin C, vitamin E. Vitamini C i E pozitivno utiču na imunološki sistem. Istraživanje takođe pokazuje da flavonoidi mogu da spreče prehlade kod zdravih ljudi.

Intervju sa nutricionistkinjom Jasnom Vujičić pročitajte u novom broju časopisa Magično bilje