DOBRIČICA I PLUĆNJAK ČUVAJU PLUĆA OD TOKSINA IZ VAZDUHA

by | 09.09.2021

Zoran Đukić, fitoterapeut, preporučuje koje biljke treba da koristite ukoliko imate tegobe sa sinusima, bronhitisom ili helikobakterijom 

 

 Zoran Đukić iz Alek­san­drov­ca Župskog već četrdeset godina, sa istim žarom, istražuje bilje i pomaže bolesnim ljudima:

– Iako sam po struci pro­fesor, moj poziv je bilje – ističe Đukić.

U porodici niko se nije bavio travarstvom, ali su se u kući oduvek lečili po Pelagiću i Tucakovu:

– Na moju ljubav prema bilju uticao je stari travar iz Niša, kome sam pomagao u branju bilja u Sićevačkoj kli­suri. Godinama sam izučavao her­balnu medicinu, obilazio mnoge ljude iz naroda koji su znali recepte – od čobana do travara – pohodio manastire, crkve, susretao se sa našim i stranim istraživačima biljaka, posebno onima u Bugarskoj, dok nisam i sam počeo pre­dano da radim sa ljudima. Za to vreme sakupio sam bogatu biblioteku od sto sedam­deset knjiga o travama i fitoterapiji a posedujem neko­liko hiljada recepata pisanih rukom. Do dobrog i efikasnog biljnog leka nije nimalo lako doći. Biljke se, pre svega, moraju dobro poz­navati, njihov he­mijski sastav, vreme bra­nja, prenos, pravilno skladištenje i čuvanje – ističe travar Đukić i nastavlja:

– Svaki organizam je priča za sebe, mora se sve dobro odmeriti pa tek onda odabrati najcelishodnije mešavine biljaka. Zato pripremam terapiju za svakog pacijenta posebno.

Pročitajte više u 194. broju Magičnog bilja