BOSILJAK, LIPA I RUZMARIN ZAJEDNO DELUJU PROTIV KAMENA I PESKA U ŽUČI

by | 09.05.2019

Jelena Simunović, fitoterapeut, savetuje kako da pomognete sebi kod tegoba koje vas najviše muče

Moje prvo interesovanje za bilje počelo je pre više od dvadeset i pet godina, kada sam bila bolesna. Tada sam se prvi put srela sa posebnim biljnim mešavinama, napravljenim po jednom drevnom receptu. Biljke koje sam tada pila pomogle su mi da svoje zdravstveno stanje vratim u ravnotežu – kaže Jelena Simunović koja je fitoterapiju izučavala kod dr Zorana Nikolića i mr Slavoljuba Tasića iz Instituta za lekovito bilje ,,Josif Pančić”.
Koje biljke rastu na našem podneblju, a čiju lekovitost cenite?
– Uvek ističem da posebno treba koristiti bilje koje je sa našeg podneblja. Kopriva, bosiljak, kamilica, lipa, matičnjak, nana i hajdučka trava imaju veoma širok spektar delovanja i izuzetno ih cenim.
Kod kojih oboljenja se, uz medicinsku terapiju, bilje pokazalo efikasno?
– Postoje kombinacije biljaka koje se koriste uz medicinsku terapiju i postižu odlične rezultate, a u svom sastavu imaju tri ,svete biljke,: bosiljak, lipu i ruzmarin. Ali kod ovih čajeva nije samo tajna u recepturi, već i u načinu mešanja. Odlične rezultate ova mešavina daje kod depresije, kamena i peska u žuči, hormonske neravnoteže, menopauze, stresa.
Kod mioma i cista dobra je kombinacija virka i koprive. Takođe, odlične rezultate kod normalizacije hormona i neplodnosti postiže macina trava koja se koristi i kao čaj, ali i za ispiranje.

Pročitaje više u 166. broju Magičnog bilja