MAJČINA DUŠICA POMAŽE MI PROTIV NADIMANJA

by | 09.05.2019

Marija Popović, urednica i voditeljka RTS ordinacije, otkriva na koji način uspeva da se hrani zdravije i održi fizičku i mentalnu formu

U porodici Marije i Milana Popovića, novinara i voditelja RTS-a, izbegavaju se proizvodi iz pekare, grickalice i šećer, ali priznaju da ponekad ne mogu da odole. Uglavnom se jede domaća hrana, ali ako ne stignu da je skuvaju, pre će uzeti salatu i parče mesa nego pljeskavice na kiosku.
– Moj omiljen sastojak je beli luk i ja bih ga dodala u svako jelo, ali ne mogu uvek. Obožavam susam, i u slanim i slatkim jelima. Divan je kada ga dodate u salate i peciva. Po mom ukusu je kada se prepečen susam samelje. Čak je i mleko od susama ukusno. Može da ga napravi svaka domaćica: Susam se potopi nekoliko sati, stavi se u blender sa vodom u kojoj je stajao i izmiksa se. Procedi se kroz gazu i eto biljnog mleka. Susam je divna biljka, prepuna kalcijuma – kaže Marija Popović, koja uređuje i vodi veoma gledanu RTS ordinaciju.
Da li postoje male tajne zdravih obroka?
–    Postoje, ali ne postoji jedna univerzalna tajna ili savet. Sve je moguće korigovati i nezdravo zameniti zdravim. Recimo, ako neko voli da jede zapržena kuvana jela, ne mora zapršku da pravi od belog brašna, može da je napravi od spelte. Tako će jelo biti zdravije. Obična so može se zameniti morskom ili kalijumovom soli ili nekom zdravijom, obično ulje može se zameniti uljem od koštica grožđa, itd.

Pročitajte više u 166. broju Magičnog bilja