BILJNI SIR PRAVI SE OD INDIJSKOG ORAHA, MAJONEZ OD TOFUA

by | 09.04.2022

Prelazak na vegansku ishranu Špankinji Venu Sans otvorio je prozor u nov život: smršala je, oslobodila se depresije, promenila navike i karijeru

Bila sam jedna od onih koji su smatrali da je prelazak na bezmesnu ishranu težak i dosadan posao i da će mi oduzeti mnogo vremena. Gubila sam sate u kuhinji, mučila sam glavu pla­ni­rajući kako da obroci budu nutri­tivno vredni. Živela sam na res­trikcijama i zabranama svega što ,nije zdravo,. Mogla bih da ka­žem i da je promena u mojoj is­hrani posledica trenda u svetu ali, iskreno, u početku sam je­dino želela da smršam – obja­š­njava za Magično bilje početak svog puta u veganstvo Venu Sans, zagovornica biljne ishrane i instruktorka škole kuvanja za vegane i vege­tarijance. Iskustvo je pretočila u kurseve izrade veganskog sira, zdravog sla­do­leda i kolača, bezglutenskog hleba i „pame­tnog kuvanja”.

Inspiraciju za promene u is­hrani Venu je prvo pronašla u literaturi iz makrobiotike, ali je ubrzo sa knjiga prešla na studije ma­krobiotike i orijentalne me­di­cine na Makrobiotičkom insti­tu­tu i na praktičnu nastavu uz po­znate kuvare. Naučeno sada pre­nosi na druge, tako da njeni uče­nici već uveliko rade u poznatim restoranima Evrope, Azije, Cen­tralne Amerike i SAD.

Kako biste definisali svoju kuhinju – kao makrobiotičku, vegansku ili vegetarijansku?

– Moja kuhinja je kombinacija sve tri, uz znanje koje sam stekla tokom studija i putovanja u Mek­­siko, Brazil, Evropu i Aziju. Že­lja da smršam bila je moj vodič i prvi motiv. Bila sam veoma nesigurna oso­ba, devojka kojoj je očajnički bila potrebna podrška drugih, opsednuta svo­jim izgledom i načinom na koji ishrana utiče na izgled. Da li sam bila anore­ksi­čna? Rekla bih da ne. Da li sam patila od bu­limije? Ne. Ali bilo je dana kada bih tamanila tri table čokolade, dok bih naredni provela uz varivo i jednu ja­bu­ku. To su bili mučni dani, pra­će­ni brigom o tome šta sam pojela, šta ne smem da je­dem i kako će sve to uticati na mene. Sve do trenutka kada mi je u ruke došla knjiga o makro­bio­tici koja je promenila moju ishranu zauvek. Sada mogu da kažem da sam i zdrava i srećna, da je moj odnos prema hrani afirmativan i da se ona od naj­većeg neprijatelja pretvorila u mog najboljeg prijatelja.

Pročitajte više u 201. broju Magičnog bilja