Četiri opuštajuće infuzije koje možete napraviti kod kuće

by | 29.09.2024
Četiri opuštajuće infuzije koje možete napraviti kod kuće

Današnji članak će vam otkriti četiri opuštajuće infuzije koje mogu pomoći u balansiranju nervnog sistema tokom perioda stresa, anksioznosti i nesanice. Pogledajte koje su to infuzije i isprobajte ih!

Opuštajuće infuzije:

1. Infuzija od valerijane – spavajte kao beba

Valerijana je jedna od najefikasnijih biljaka za opuštanje. Ova biljka pomaže kod nesanice i stresa, a prema nekim istraživanjima objavljenim u The American Journal of Medicine, poboljšava kvalitet sna. Iako dokazi nisu potpuno potvrđeni, valerijana je i dalje veoma popularna.

Da biste napravili infuziju, koristite listove ili koren valerijane. Dovoljno je da jednu kašičicu biljke dodate u šolju vrele vode i ostavite da odstoji 5 minuta pre nego što je popijete. Ipak, važno je da pravite pauze između korišćenja, jer u velikim količinama valerijana može biti toksična.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Pasiflora za smirenje

Pasiflora je biljka koja se vekovima koristila za umirenje i relaksaciju. Ona je snažan prirodni sedativ i ne treba je kombinovati sa lekovima za smirenje (anksioliticima). Osim toga, deluje kao analgetik i može izazvati osećaj blage euforije, zbog čega se ponekad preporučuje kod blage depresije.

Infuziju od pasiflore možete napraviti tako što ćete jednu kašičicu biljke staviti u šolju vrele vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 5 minuta. Ova biljka se ne preporučuje deci mlađoj od četiri godine.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Zeleni čaj za regulisanje pritiska

Zeleni čaj je poznat po svojim mnogobrojnim zdravstvenim beneficijama, a među njima je i sposobnost da opušta cirkulatorni sistem, što ga čini odličnim za osobe koje pate od hipertenzije. Ovaj čaj ne samo da reguliše pritisak, već ga i stabilizuje.

Članak se nastavlja posle reklama

Da biste pripremili zeleni čaj, dodajte kašičicu listova zelenog čaja u šolju ključale vode, pokrijte i ostavite da stoji 10 do 15 minuta. Procedite i pijte jednu do dve šolje dnevno, tri dana zaredom, ukoliko vam je pritisak povišen.

4. Opuštajuće infuzije: Lavanda protiv migrene

Lavanda je poznata po svom prijatnom mirisu i brojnim lekovitim svojstvima, posebno kada su u pitanju migrene i glavobolje. Ova biljka sadrži preko 150 aktivnih komponenti koje su korisne za nervni sistem.

Infuziju od lavande napravite tako što ćete dodati kašičicu cvetova lavande u šolju vrele vode. Poklopite i ostavite da stoji 20 minuta, zatim procedite. Po želji možete dodati nekoliko kapi limuna ili limete i zasladiti medom. Pijte ovu infuziju tri puta dnevno tokom jedne nedelje, zatim napravite pauzu od nedelju dana i ponovite ciklus.

Ukoliko se suočavate sa stresom, anksioznošću ili problemima sa snom, isprobajte jednu od ovih infuzija i uživajte u njenim blagotvornim efektima. Međutim, ukoliko problem postane hroničan, važno je da se obratite svom lekaru kako biste dobili adekvatnu medicinsku pomoć.

Članak se nastavlja posle reklama

puhimec/gettyimages