POSLE DVA MOŽDANA UDARA SMRŠALA SAM 15 KG. SADA SE OSEĆAM ODLIČNO

by | 18.06.2022

Priča penzionerke Vukosave Dišlieski

 

Vukosava Dišlieski (69) penzionerka iz Beograda, 37 godina radila je u OŠ “Ivan Goran Kovačić”. Pre četiri godine, dok je bila u vikendici u Beškoj, bez ikakve najave i simptoma, samo je pala na travu. Unuka je primetila da nešto nije u redu s njom.

– Rekla je da pričam nepovezano, da govorim neke besmislice i to je bio prvi znak suprugu da me odmah odvede kod lekara – priča gospođa Dišlieski.

Kako kaže, kod prvog moždanog udara provela je dvanaest dana u bolnici. Urađene su joj sve potrebne analize, a iz bolnice je otpuštena sa dijagnozom šloga i uz napomenu da je primećena “laka zakrivljenost leve ruke”. Nakon petnaest dana desio se i drugi moždani udar. Ovog puta, postojali su simptomi upozorenja.

– Bolela me je glava, popila sam tabletu i legla u krevet – ispričala je i dodala da je narednog jutra sve bilo “normalno”. Međutim, tokom doručka, samo joj se ispružila leva ruka u kojoj je držala tanjir i on je pao na pod. Pod hitno su je vratili u bolnicu “Sveti Sava”.

O tome šta je dovelo do šloga, Vukosava kaže:

– Činjenica je da sam imala visok krvni pritisak koji je godinama zanemarivan i svima savetujem da o tome povedu računa – kaže i dodaje da je u bolnici bila izuzetno pozitivna, neprestano je čitala, rešavala ukrštene reči, što je dokaz da šlog nije ostavio trajne posledice.

Redovno ide na kontrole i kaže da je opuštena, ne razmišlja o tome kakvi će biti rezultati. Po savetu kardiologa smršala je čak 15 kg, što je takođe bio jedan od uzroka šloga, i uvela dnevno šetnju od 15 kilometara.

Kako kaže, lekovi za smirenje, koje je redovno uzimala pred spavanje, više joj nisu potrebni. Promenila je životne navike, hrani se zdravije, sama mesi hleb, izbacila je prženu hranu, ima redovnu fizičku aktivnost i oseća se sjajno. Stresa nema, naučila je kako da ga izbegava, a tome je dorpineo rad sa decom.