Lazarkinja smanjuje rizik od urinarnih tegoba

by | 09.09.2024
Lazarkinja smanjuje rizik od urinarnih tegoba

Od davnina se ova biljka koristila za pojačavanje ukusa vina. U fitoterapiji se najviše koristi za tretiranje problema povezanih s digestivnim i urinarnim organima.

Lazarkinja je najpoznatija kao sastojak nemačkog majskog vina, aromatizovanog pića koje se tradicionalno služi tokom proslave prvomajskih praznika, a koje važi za odličan sezonski tonik. Od davnina se ova biljka koristila za pojačavanje ukusa vina, brendija i drugih alkoholnih pića, ali i sokova, želea, pudinga, sorbeta i drugih deserta i poslastica.

Osim toga, ona ima primenu i u industriji parfema, a koristila se i za punjenje jastuka, te kao repelent za insekte. Svakako, lazarkinja je i lekovita, pa se koristi i u fitoterapiji, najviše za tretiranje problema povezanih s digestivnim i urinarnim organima, ali i onim drugim.

Članak se nastavlja posle reklama

Lazarkinja za urinarni trakt

Urinarni trakt, koji sačinjavaju bubrezi, bešika i uretra, obavljaju veoma važne zadatke, pa od njihove efikasnosti zavisi normalno funkcionisanje organizma. Naime, ovi organi zaduženi su za filtriranje i odstranjivanje štetnih materija iz organizma kroz urin, pa o njihovom zdravlju posebno treba voditi računa. Ukoliko se toksini ne eliminišu iz tela, vrlo je moguće da će se razviti brojni poremećaji, upale i druge nuspojave.

Lazarkinja može biti podrška u tom zadatku – dobar je diuretik, što znači da podstiče izbacivanje mokraće iz organizma, a deluje i kao čistač krvi, iz koje uklanja toksine i druge nepotrebne čestice. Sve to može biti i dobra prevencija za razne tegobe, poput artritisa, koji se u pojedinim slučajevima razvija usled viška mokraćne kiseline u telu.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se lazarkinja koristi u fitoterapiji?

Lazarkinja u narodnoj medicini zauzima visoko mesto u lečenju raznih tegoba, bilo sa se koristi samostalno ili kao deo čajne mešavine.

Članak se nastavlja posle reklama

Čaj za izbacivanje štetnih materija iz organizma

Pomešajte po 25 g lazarkinje, zečjeg trna, lista koprive i korena maslačka, pa kašiku mešavine prelijte s pola litra ključale vode, dodajte kašičicu narendanog đumbirovog korena i ostavite to da odstoji poklopljeno 40 minuta. Zatim procedite i pijte tokom dana (na svakih 20 minuta po gutljaj).

Za suzbijanje neuralgija

Pomešajte jednake delove sušenog lista matičnjaka, lazarkinje i nane, pa kašiku mešavine poparite šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta, te procedite. Zasladite po želji domaćim medom, pa pijte šolju dnevno, nekoliko dana. Pripravak možete koristiti i u vidu kompresa.

Za bolji rad bubrega

Sjedinite jednake količine lista peršuna, lazarkinje i lista koprive, pa naspite dve kašike u pola litra hladne vode i ostavite to da odstoji preko noći. Ujutro zagrejte do ključanja, pa procedite. Naspite i malo soka od sveže isceđenog limuna i domaćeg meda. Dnevno pijte šolju do dve napitka, ali ne odjednom, već po kašiku-dve. Terapiju sprovodite desetak dana, a za to vreme pojačajte i unos čiste vode, kao i svežeg sezonskog voća, krastavaca, lubenice, dinje i sl.
Napomena: Čaj se ne preporučuje u slučaju teškog oštećenja bubrega.

Napomena

Kad se koristi u normalnim količinama, lazarkinja nije škodljiva, ali ukoliko se preteruje s njenom konzumacijom može izazvati glavobolju, vrtoglavicu, oštećenja jetre i druge tegobe. Veoma je važno pridržavati se instrukcija za upotrebu s pakovanja kupovnih čajeva ili čajnih mešavina, te nikako ne prekoračivati preporučene doze.

Članak se nastavlja posle reklama

Napici od lazarkinje ne preporučuju se deci, trudnicama i dojiljama, kao ni osobama koje imaju određenih zdravstvenih tegoba ili uzimaju terapiju, naročito medikamente protiv zgrušavanja krvi (antikoagulanse).

hydrangea100 / gettyimages.com