Artičoka može pomoći u zaštiti jetre i promovisanju normalnog BMI

by | 25.08.2024
Artičoka može pomoći u zaštiti jetre i promovisanju normalnog BMI

Naučnici tvrde da artičoka može pomoći u zaštiti jetre, reguliše šećer u krvi, kao i mansnoće. Ovaj plod je prepun lekovitih svojstava.

Artičoke imaju dugu istoriju medicinske upotrebe, posebno za zdravlje jetre i probave. Tradicionalna upotreba ekstrakta listova artičoke je potvrđena kroz nedavna istraživanja koja pokazuju zdravstvene prednosti artičoke, uključujući regulaciju šećera u krvi, metabolizam holesterola i zdravlje jetre.

Aričoka može pomoći u ublažavanju tegoba sa jetrom

Tačni mehanizmi za mnoga od ovih svojstava ostaju pod istragom, a mnoge prednosti mogu verovatno proizaći iz fitokemikalija koje se nalaze u artičokama, uključujući fenolna jedinjenja i flavonoide, i prebiotička vlakna, kao što je inulin.

Članak se nastavlja posle reklama

Ove fitokemikalije deluju kao antioksidansi, štiteći od oštećenja oksidativnim stresom, a ispoljavaju antimikrobno i imunomodulatorno dejstvo. Artičoke takođe podstiču lučenje i izlučivanje žuči, što pomaže u varenju masti i vitamina rastvorljivih u mastima. Artičoke takođe pomažu u uklanjanju toksina, holesterola, ksenobiotika i drugih metabolita. Ove funkcije zajedno pružaju podršku i zaštitu jetri i promovišu normalan indeks telesne mase (BMI), dodatno smanjujući rizik od komplikacija gojaznosti na jetru i druge zdravstvene aspekte.

Ishrana bogata mastima oštećuje jetru

Ishrana bogata mastima, kao što je dijeta u zapadnom stilu, može oštetiti jetru i dovesti do povećanja telesne težine. Prema studiji, suplementacija artičoke može pomoći u zaštiti od ovih efekata i preokrenuti ih. Naime, artičoka je smanjile nivoe aktivnosti lipaze pankreasa za 56% i povratile normalne nivoe holesterola. Pored toga, suplementacija artičoke preokrenula je oštećenje jetre na osnovu enzima jetre i histoarhitekture jetre, pokazujući zaštitni efekat.

Članak se nastavlja posle reklama

Artičoka može pomoći u slučaju nealkoholne bolesti jetre

Artičoke potencijalno mogu zaštititi jetru od oštećenja i mogu pomoći u poboljšanju statusa jetre kod onih osoba koje već imaju oštećenje jetre. U jednom dvostruko slepom, randomizovanom kontrolnom ispitivanju, pacijenti su uzimali 600 mg osušenog ekstrakta lista artičoke dnevno tokom 8 nedelja.

Članak se nastavlja posle reklama

Pacijenti u ovoj studiji koji su imali nealkoholnu masnu bolest jetre (NAFLD) doživeli su poboljšanje zdravlja jetre u ultrazvučnim parametrima i serumskim markerima, uključujući alanin transaminazu (ALT), aspartat aminotransferazu (AST) i ukupni bilirubin. Prednosti su prevazišle funkciju jetre; grupa koja je uzimala dodatke artičoke takođe je doživela značajno smanjenje nivoa šećera u krvi, holesterola, triglicerida, BMI i obima struka u poređenju sa placebom.

Smanjenje telesne težine i BMI

Prednosti gubitka težine su takođe primećene u studijama koje su se bavile izvan funkcije jetre. U dvostruko slepom, placebom kontrolisanom kliničkom ispitivanju, pacijenti sa BMI između 26 i 33, zajedno sa visokim krvnim pritiskom, randomizirani su da uzimaju ili 1 gram suvog lišća artičoke ili placebo tokom 8 nedelja. Grupa koja je uzimala artičoke je doživela značajno smanjenje telesne težine i BMI, iako nije bilo uticaja na krvni pritisak. Istraživači su pretpostavili da su korisni efekti ekstrakta listova artičoke posledica prebiotičkih vlakana, uglavnom inulina i oligofruktoze.

Zajedno sa promenama u ishrani i načinu života, potporne biljke, kao što je artičoka, mogu pomoći u promovisanju normalne telesne težine i podržavanju zdravlja jetre, zajedno sa poboljšanjem drugih faktora rizika za metaboličke i kardiovaskularne bolesti. Održavanje zdrave jetre takođe pomaže u podržavanju sposobnosti tela da detoksikuje toksine iz životne sredine, metabolički otpad, teške metale i druge ksenobiotike.

-lvinst- / gettyimages.com