BILJNI ANTIBIOTICI

by | 24.06.2023
biljni-antibiotici_biljni-antibiotici.jpg

Biljni antibiotici se veoma uspešno koriste za borbu protiv infekcija

Biljni antibiotici su se pokazali kao odlična alternativa. Mnoge osobe su postale otporne na pojedine vrste sintetičkih antibiotika, a razlog tome je često komnzumiranje. Otkrivamo vam koje to biljke mogu da spreče upalne i infekcije.

Biljni antibiotici uništavaju bakterije

Antibiotik je lek koji se koristi za lečenje infekcija izazvanih bakterijama i drugim mikroorganizmima. Sintetički antibiotici su obično hemijski srodni prirodnim antibioticima kojih ima u biljkama. Pored toga, kada su u pitanju sintetički antibiotici, oni ponekad ne mogu da deluju jer su bakterije sposobne da svojim mehanizmima odbrane stvore tu otpornost. To se obično dešava kod osoba koje oh često uzimaju. Zar ne bi bilo bolje, da se malo oslonimo na prirodne antibiotike.

Kako deluju biljni antibiotici

Mnogi farmaceutski antibiotici su izolovani hemijski sastojci. Oni su jedno jedinjenje – penicilin je penicilin, tetraciklin je tetraciklin i tako dalje. To olakšava bakterijama da se prilagode i postanu otporne na antibiotike.

Kod biljaka je to malo drugačije. Na primer, beli luk ima preko 33 jedinjenja sumpora, 17 aminokiselina i desetak drugih jedinjenja. Različita jedinjenja rade zajedno u borbi protiv bakterijskih infekcija što dovodi do odličnih rezultata.

Pregled pojedinih biljnih antibiotika i bakterija ne koje deluju

Aloja – biljni antibiotik koji se dugo koristi za opekotine i oštećenje kože. Ona takođe deluje na ove vrste mikroorganizma:streptokoke, pseudomonas aeruginosa i herpes simpleks (HSV 1 i HSV 2). Možete da uzimate gel, kaspule, prah…

Beli luk – mikrobi koji reaguju na tretman belim lukom: tuberkuloza, šigele, streptokoke, pseudomonas aeruginosa, kandida, ešerihija koli, salmonela, kampilobakter, proteus mirabilus i herpes simpleks. Beli luk možete da uzimate svež (kao sok ili iseckan), u kaspulama, tinkturama i hrani. Izbegavajte upotrebu velikih količina belog luka ako uzimate lekove za razređivanje krvi.

Ehinacea – pokazala se odličnim sredstvom u odbrani ovih mikroba: stafilokoke, streptokoke, mikobakterije tuberkukoze. Ehinacea nije samo biljni antibiotik, nego ona deluje i antivirusno i antifungalno. Može da se uzima kao tinktura, kapsula…

Sladić – odličan borac protiv ovih bakterija: tuberkuloza, bacillus subtilisa, stafilokoke, streptokoke, ešerihije koli, salmonele i kandide. Može da se koristi kao čaj, ekstrakt, kapsula… Prema naučnim ispitivanjima, prevelika količina sladića može da povisi krvni pritisak. Možete da našravite čaj tako što ćete pola kašičice sladića preliti šoljom ključale vode. Ostavite poklopljeno pola sata, procedite i pijte jednu šolju dnevno.

Foto: Julia Garan / gettyimages.com