Šta je hormonski disbalans i na koji način možete da pomognete sebi?

by | 15.07.2024
Šta je hormonski disbalans i na koji način možete da pomognete sebi?

Hormonski disbalans može da donese probleme sa nesanicom, utiče na to kako reagujemo na stres te da li smo srećni ili uzenimerni. Ovaj poremćaj takođe diktira apetit, ali i libodo. 

Zdravstveni radnici često koriste termin “hormonski disbalans”. Ali šta to zapravo znači? Zvuči tako opšte i sveobuhvatno da je većina žena preplavljena mogućnošću da čak i pokušaju da razumeju ovaj prvi deo slagalice. Kako uopšte znamo koji su hormoni neuravnoteženi, a još manje koje simptome treba da tražimo da bismo otkrili da li su naši hormoni pokvareni?

Šta je hormonski disbalans?

Stvar je u tome da od trenutka kada smo rođeni, naši hormoni diktiraju mnoštvo telesnih funkcija, kao što su naš apetit, obrasci spavanja, kako reagujemo na stres, naš libido, da li smo srećni ili zabrinuti , i sve između.

Članak se nastavlja posle reklama

Hormonski disbalans se javlja kada postoji nepravilnost u nivou hormona u telu. Hormoni su hemijski glasnici koje proizvode endokrine žlezde i koji regulišu mnoge funkcije u organizmu, uključujući metabolizam, rast, raspoloženje, i reproduktivne procese.

Zbog toga je toliko važno da žene svih uzrasta imaju osnovno razumevanje o tome kako funkcionišu njihovi hormoni. U suprotnom, jednostavno se osećamo u mraku decenijama, pokušavajući da sastavimo razumevanje šta se dođavola dešava u našim telima.

Članak se nastavlja posle reklama

Uzroci hormonskog disbalansa

Hormoni koji obično prvi postanu neuravnoteženi su kortizol i insulin odnosno hormoni koji utiču na stres i šećer u krvi. Moglo bi se reći da su to „alfa hormonima“ jer imaju nizvodni efekat na naše hormone štitne žlezde, jajnika i obrasce spavanja. Oni ometaju rad hormona štitne žlezde, estrogena, progesterona, testosterona i melatonina u telu.

Članak se nastavlja posle reklama

Simptomi hormonskog disbalansa

Ali šta ovo znači u smislu simptoma? Evo nekih od prvih znakova hormonske neravnoteže na koje treba obratiti pažnju:

  • Imate problema da zaspite ili loše spavate.
  • Ujutru s teškom mukom ustajete iz kreveta čak i posle sedam do devet sati sna.
  • Potreban vam je kofein samo da biste funkcionisali ujutru.
  • Treba vam više šećera.
  • Primećujete česte promene raspoloženja, izlive besa i pad energije.
  • Češće se ogladnite.

Ako osetite jedan ili više ovih simptoma, možda imate neregulisan kortizol, insulin ili oboje.

Hormonski disbalans: Šta može da pomogne?

Dakle, šta da radite ako imate hormonsku neuravnotežu? Za početak, obratite pažnju na to kada i kako jedete. Da biste održali ono što je poznato kao izbalansiran šećer u krvi – što znači da održavate svoj šećer u prilično pravoj liniji u odnosu na velike skokove i padove tokom dana – trebalo bi da jedete na svaka tri do četiri sata.

Pažljivo jedite

Nemojte čekati da vas obuzme jaka glad, da se treseti ili da imate osećaj da ćete povratiti ili se onesvestiti. Pored toga, pridržavajte se i ovih pravila tokom obroka: Sedite dok jedete, žvaćite svaki zalogaj 20 do 30 puta i fokusirajte se na nešto pozitivno dok jedete. Kada ste pod stresom, vaša creva ne mogu lako da apsorbuju hranljive materije koje unosite, tako da nije važno koliko brokolija jedete!

Članak se nastavlja posle reklama

Smanjite alkoholna pića

Naime, čaša alkohola je kao konzumiranje šake slatkih kolačića, samo drugim načinom isporuke. Odmah dospe u krvotok, a skokovi i padovi šećera u krvi su poput tobogana.

Alkohol takođe podiže nivoe estrogena, jer stvara mnogo dodatnog posla za jetru, tako da ne može efikasno da očisti višak estrogena, što je jedan od njenih glavnih poslova. Ovaj višak estrogena može izazvati teže i duže menstrulane periode, bol u grudima, glavobolje…

Članak se nastavlja posle reklama

Pratite kako kofein utiče na vas

Većina žena teško odustaje od kofeina. Međutim, ovo bi moglo biti zaista problematično, posebno ako redovno doživljavate anksioznost, ako se osećate kao da ne možete ustati iz kreveta ujutru, imate pad energije tokom dana ili imate problema da zaspite noću .

Ako niste spremni da se odreknete užitka ispojanja kafe, onda samo posmatrajte kako se osećate 30, 60 i 120 minuta nakon što ste popili kafu. Ako želite da odustanete od toga, onda barem prepolovite dnevnu količinu ili pijte kagu bez kofeina.

Dakle, imajte na umu da postoji hormonska hijerarhija, tako da je važno pristupiti po sistemu „odozgo prema dole“ u rešavanju problema koji nastaju usled hormonske neravnoteže.

Hormoni takođe “komuniciraju” jedni drugima po ceo dan, pa kada radite na jednom hormonu, ostali će početi da se slažu. To je lepota hormona. Oni rade zajedno da bi vas podržali, uvek.

champpixs / gettyimages.com