ZAUSTAVITE HORMONSKO GOJENJE

by | 04.03.2022

Salo na butinama javlja se od estrogena, na stomaku od kortizola

Imate li i vi „problematičan” deo tela čijim izgledom niste zadovoljni, koliko god se trudili da ga dovedete u red? Stručnjaci kažu da postoji naučno objašnjenje.
Naime, prekomerno gojenje na jedinstvenim područjima najčešće je rezultat hormonske neravnoteže, pokazuje istraživanje.
– Životni stil, ishrana i genetika imaju veliku ulogu, ali nauka ima odgovor na pitanje šta treba da preduzmete kako biste uravnotežili hormone i rešili se suvišnih masnoća. Zato najpre treba odrediti uzrok – napominje profesor fiziologije Safron Vajthed.

Salo na stomaku
Krivac: kortizol
Telo reaguje na stres pojačanim lučenjem hormona kortizola koji oslobađa energiju za borbu, a ona dolazi u obliku masti i glukoze koje se skladište u središnjem delu tela, blizu jetre. Klonite se stresa, koliko god to zvučalo kao kliše. Jedite manje obroke više puta na dan, kako bi vaš nivo šećera bio stabilan. Preporučuju se namirnice niske glikemijske vrednosti, kao što su jabuke, hleb od žitarica celog zrna i indijski oraščići. Nemojte da trčite ili naporno vežbate duže od 45 minuta jer i to podstiče proizvodnju kortizola.

Velika zadnjica i Široke butine
Krivac: estrogen
Previše estrogena može da bude uzrok gomilanju masti na zadnjici i butinama. Masne ćelije proizvode više estrogena, a zauzvrat se skladišti više naslaga. Ispijanje previše alkohola čini da jetra ne može da očisti estrogen iz krvi. Sojini dodaci mogu da smanje proizvodnju estrogena jer oponašaju sam estrogen. Ali, kako se zna premalo o tome, ne jedite velike količine. Hranljivi sastojci u brokoliju regulišu jetrene enzime. Ograničite meso i kafu, s obzirom da opterećuju jetru.

Masne naslage na nadlakticama
Krivac: testosteron
Ljudsko telo proizvodi hormon DHEA (dehidroepiandrosteron), koji se pretvara u testosteron. DHEA pomaže u izgradnji mišićne mase. Kada nivo testosterona padne previše nisko, mišićnu masu može da zameni masnoća. Najočiglednije je na gornjem delu ruku, koje imaju velike mišiće. Nivo testosterona kod žena opada s godinama – vrhunac je u dvadesetim, a do menopauze nivo padne na pola vrednosti iz mladosti. Ali, određena hrana pomaže u održavanju vrednosti testosterona. Konzumirajte više proteina, kao što su riba, jaja, tofu i orašasti plodovi. Cink, magnezijum i vitamin B6 takođe podstiču proizvodnju testosterona. Istraživanja pokazuju da pomaže i redovan seks.

Otečeni gležnjevi
Krivac: progesteron
Naduti skočni zglobovi često su rezultat zadržavanja tečnosti, što može da bude posledica nedostatka progesterona. Progesteron deluje kao diuretik, ispirajući višak tečnosti iz tela. Hrana bogata vitaminom E može da podstakne proizvodnju progesterone, što uključuje semenke suncokreta i puter od kikirikija. Smanjite unos natrijuma, to je ključ u regulisanju krvnog pritiska i nivoa tečnosti u nogama i zglobovima. Izbegavajte prerađenu hranu, kao što su gotovi obroci. Da biste poboljšali hormon rasta, spavajte dovoljno – kod odraslih osoba on se ispušta samo noću.

Naduveno lice
Krivac: tiroksin
Otečeno lice i vrat mogu biti rezultat premalo tiroksina, hor¬mo¬na koji proizvodi štitasta žlez¬da. Neaktivna štitasta žlezda usporava metabolizam, što može da dovede do nadutosti. Preporučuje se uzimanje dodataka selena, koji pomaže vašem telu da efektnije koristi tiroksin. Ako pu¬no sedite, koristite kvalitetnu opremu kako biste bili sigurni da sedite uspravno i pravite pauze. Ako primetite da ste izuzetno umo¬rni i da se neobjašnjivo gojite, obratite se lekaru.

Naslage na leđima
Krivac: hormon rasta
Prstenovi koji se prelivaju preko zadnjeg dela grudnjaka kod žena, mogu se javiti zbog niskih nivoa hormona rasta (HGH). Tokom noći, ženska hipofiza otpušta hormon rasta, koji stimuliše masne ćelije da oslobađaju energiju za oporavak telesnih tkiva. Premalo HGH i masnih ćelija ne primaju poruku da pretvore masnoću u energiju. Studije pokazuju da odrasle osobe kojima nedostaje HGH često imaju visok procenat telesne masti, naročito na leđima.
Istraživanja sugerišu da hrana bogata melatoninom, poput malina, može povećati sekreciju HGH do 157%. Melatonin aktivira oslobađanje hormona koji govore vašem telu da je vreme za spavanje. Druga studija otkrila je da hrana bogata amino-kiselinskim glutaminom, kao što je jogurt, može povećati proizvodnju hormona rasta.