Može i bez hormona: 3 moćne biljke koje olakšavaju valunge

by | 10.07.2024
Može i bez hormona: 3 moćne biljke koje olakšavaju valunge

Iako je najlakši i najefikasniji način da se oslobodite ovih naleta vrućine jeste primena hormonske terapije. Mnoge žene ih ne žele i rado će posegnuti za biljkama koje olakšavaju valunge.

Većina žena na početku menopauze dobro zna koliko je neprijatno kad ih iz sna probudi talas vreline, ili kad usred dana iz čista mira pocrvene osećajući da će proključati. Lekari ovu neprijatnu pojavu pripisuju padu nivoa estrogena, do kojeg neminovno dolazi s gubitkom menstruacije i početkom menopauze. Mada je hormonska terapija najlakši način da se oslobodite ovih simptoma, postoji i biljke koje olakšavaju valunge.

Može i bez hormona: Biljke koje olakšavaju valunge

Međutim, svaka hormonska terapija povlači za sobom i određene rizike. Ukoliko ne morate, nemojte posezati za lekovima, već se opredelite za neku od lekovitih biljaka iz bogate riznice prirode.

Članak se nastavlja posle reklama

3 moćne biljke koje olakšavaju valunge:

1. Crvena detelina

Neke od posledica prelaznog perioda uspešno se mogu ublažiti fitoestrogenima, biljnim
supstancama po strukturi sličnim ženskim polnim hormonima, koje pozitivno deluju na većinu tegoba prouzrokovanih nedostatkom estrogena u menopauzi. Crvena detelina (Trifolium pratense) poznata je po visokom sadržaju ovih supstanci, kao i po tome što ne nosi rizik od genetski modifikovanog izvora.

Čaj od crvene deteline: Kašiku sitno iseckanih cvetova crvene deteline prelijte s pola litra ključale vode i ostavite to da odstoji poklopljeno pola sata. Zatim procedite i pijte nezaslađeno tokom dana.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Ženšen

Naizgled čudan i neprivlačan, ovaj koren poreklom iz Koreje vekovima se koristi za poboljšanje opšteg zdravlja ljudi, tako što pomaže organizmu da održi stanje ravnoteže.
Zahvaljujući svojim mnogobrojnim lekovitim svojstvima, ženšen (Panax ginseng) se vekovima koristi i za ublažavanje valunga, jer pojačava prirodno lučenje estrogena. Obično se primenjuje 100 do 500 miligrama ekstrakta korena ženšena. Uzima se na prazan želudac s dosta tečnosti, najbolje ujutru. Posle dve-tri nedelje pravi se pauza od najmanje dve nedelje.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Kava-kava

Najpoznatije dejstvo ove biljke jeste umirivanje centralnog nervnog sistema bez remećenja
umnih sposobnosti. Kava-kava (Piper methysticum) je prirodna i odlično podnošljiva alternativa lekovima za smirenje – opušta mišiće, deluje kao anestetik, anksiolitik i antikonvulziv, pa se stoga preporučuje ženama u menopauzi za poboljšanje sna i ublažavanje promena raspoloženja. Ova biljka najčešće se koristi u obliku suplementa.

Rashladite se i pazite na ishranu

Čak i mali porast telesne temperature može pokrenuti toplotni valung. Oblačite se slojevito da biste mogli odstraniti sloj odeće čim osetite da vas preplavljuje talas vrućine. Otvorite prozore, uključite ventilator ili klima-uređaj. Snizite temperaturu u prostoriji u kojoj boravite. Kad osetite početak valunga, popijte hladnu limunadu.

Začinjena i ljuta hrana, napici s kofeinom i alkoholna pića takođe mogu pokrenuti toplotni valung. Naučite da prepoznate svoje „okidače“ i izbacite ih iz upotrebe.

sasirin pamai / gettyimages.com