PIVO JE DOBRO ZA MOZAK

by | 11.10.2022

Japanski naučnici tvrde i da omiljeno piće svakog muškarca štiti od demencije

Japanski naučnici sproveli su zanimljivo ispitivanje vezano za ispijanje piva i koncentraciju. Rezultati tog istraživanja su iznenadili mnoge, pre svega jer se mislilo da sva alkoholna pića stvaraju blagu i često neprimentnu konfuziju, te time umanjuju koncentraciju.

Pokazalo se da  je pivo ne samo dobro za mozak nego bi moglo da poveća nivo koncentracije i da ubrza misaone procese, tvrde japanski naučnici. Za ovo je zaslužna konzumacija hmelja, koji smanjuje nivo stresa i poboljšava raspoloženje.

Studija je otkrila da su ispitanici koji su konzumirali suplemente koji sadrže ekstrakte gorkog hmelja postigli bolje rezultate u testovima pamćenja i poboljšanu sposobnost za rešavanje mentalnih zagonetki.

Nalazi sugerišu da kiselina koja se nalazi u gorkom hmelju, MHBA, može da igra ulogu u borbi protiv demencije.

Japanski naučnici su sproveli ispitivanja na 100 zdravih ljudi starosti od 45 do 69 godina. Neki su dobili placebo, dok su drugi primali dnevnu dozu MNBA.

Kiselina MNBA, iz hmelja, a koja se nalazi u pivu, ključan je sastojak u borbi protiv demencije. Ova činjenica je probudila nadu naučnicima za moguća dalja istraživanja na polju borbe protiv neuroloških oboljenja.

– Primetili smo poboljšanu pažnju i smanjeni stres nakon neuropsiholoških ispitivanja kod učesnika, koji su primali dodatke MHBA. Rezultati sadašnje studije pokazali su da je suplementacija MHBA-a poboljšala brzinu mentalne obrade, pažnju i koncentraciju i smanjila mentalni stres nakon intelektualnog rada kod zdravih odraslih osoba – navodi se u ovom izveštaju.