Čudesna indijska biljka brahmi smanjuje stres štiti funkcije mozga

by | 20.06.2024
Čudesna indijska biljka brahmi smanjuje stres štiti funkcije mozga

U ajurvedskoj medicini, brahmi je cenjen zbog svog potencijala na kognitivno zdravlje i sprečavanje preranog starenja. Neka istraživanja su procenila ove efekte i donela obećavajuće nalaze. 

Brahmi je popularna biljka u ajurvedskoj medicini. Koristi se za jačanje pamćenja, zaštitu zdravlja mozga i sprečavanje preranog starenja.

Čudesna biljka brahmi jača kognitivne funkcije

Brahmi (Bacopa monnieri) je poznata biljka u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Iako se koristi kao baštenska biljka zbog svog upečatljivog cveća, njegova popularnost je zahvaljujući lekovitim primenama. Konkretno, dokazi sugerišu da ima antiinflamatorni, neuroprotektivni, analgetički, sedativni i antiepileptički potencijal.

Članak se nastavlja posle reklama

Glavno aktivno jedinjenje u ovoj biljci su saponini, koji zauzvrat uključuju bakozide, bakopaside, bakosaponine, betulinsku kiselinu i monijerin. Oni su povezani sa prednostima za zdravlje neurona i mozga.

Kako brahmi utiče na mozak?

U praksi ajurvedske medicine, bakopa je cenjena zbog svog potencijala da poboljša pamćenje i smanji rizik od neurodegenerativnih bolesti:

Članak se nastavlja posle reklama

Pomaže u stimulaciji funkcije mozga: Nije slučajno da se suplementi od ove biljke koriste kao stimulansi mozga. Istraživanja na životinjama i ljudima sugerišu da poboljšava pamćenje, pažnju i brzinu učenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Ima neuroprotektivni potencijal: Brahmi se takođe istične i po svom neuroprotektivnom dejstvu. Ovo je povezano sa prevencijom neurodegenerativnih poremećaja, kao što su Alchajmerova bolest i drugi oblici demencije. Studije su pokazali da jedinjenja bakozidi iz brahmija imaju terapeutski potencijal kod Alchajmerove bolesti.

Ove supstance koje deluju antioksidativno štite mozak od oksidativnog oštećenja i kognitivnog pada u vezi sa starenjem. Hipoteza sugeriše da oni imaju sposobnost da zaštite neurone od toksičnosti izazvane beta amiloidom.

Pokazuje antiepileptički potencijal: Ovu neuronsku bolest karakteriše prisustvo epileptičkih napada, poremećaja učenja i problema sa pamćenjem. Sadržaj bakozida i triterpenoida u brahmiju je povezan sa njegovom sposobnošću da poboljša prenos nervnih impulsa. Isto tako, primećeno je da može zaštititi spoznaju.

Pomaže u sprečavanju anksioznosti, stresa i depresije: Ekstrakt B. monnieri ima “potentnu” adaptogenu aktivnost. Tako bi mogao poboljšati odgovor tela na stres. Ispitivanje objavljeno u časopisu The Journal of Alternative and Complementary Medicine pokazalo je da biljka poboljšava kognitivne performanse i smanjuje anksioznost i depresiju kod starijih osoba pogođenih početnim degenerativnim poremećajima.

Članak se nastavlja posle reklama

Mere opreza

Upotreba brhmi bilje je kontraindikovana u sledećim slučajevima:

  • Čira na želucu.
  • Opstrukcije bubrega.
  • Trudnoće i dojenja.
  • Poremećaja štitne žlezde.
  • Opstrukcije žuči i creva.

Kao i što je to slučaj sa drugim biljkaka, istovremena konzumacija brahmi biljke sa lekovima može dovesti do interakcija. Konkretno, primećeno je da je u interakciji sa amitriptilinom, koji je lek koji se koristi za ublažavanje bolova. Da biste izbegli ove reakcije, konsultujete lekara pre uzimanja suplemenata brahmija.

Članak se nastavlja posle reklama

U svakom slučaju, sve oblike konzumiranja treba raditi sa oprezom, poštujući doze koje preporučuje proizvođač. Često se predlaže između 300 mg i 450 mg dnevno. Ovo može da varira u zavisnosti od uputstva proizvođača.
Imajte na umu da brahmi ne treba da bude tretman prve linije protiv bolesti. Njegova upotreba je samo komplementarna i, koliko je to moguće, treba da bude pod nadzorom lekara.

Vaivirga / gettyimages.com