PRIRODOM PROTIV GORUŠICE

by | 27.08.2021

Žarenje u jednjaku eliminišu ovsena kaša, đumbir, aloe vera, banane…

 

Neprijatan osećaj žarenja u jednjaku, koji nastaje nakon obilnog, masnog ili začinjenog obroka, obično je glavni simptom gorušice. Ali, da li znate kako dolazi do toga? Donji sfinkter jednjaka je mišić koji u našem telu funkcioniše kao barijera između jednjaka i želuca i na taj način sprečava povratak sadržaja iz želuca u jednjak. Međutim, kada se poremeti rad sfinktera, sadržaj hrane vraća se u jednjak a osećaj koji pri tome nastaje nazivamo žarenjem, odnosno, gorušicom. Pored nezdrave ishrane i alkohola, stres je dodatni faktor koji utiče na pojavu gorušice, zbog čega se često naziva bolešću savremenog doba.

Koju je hranu poželjno jesti?

Postoje namirnice koje pogoršavaju ovu bolest, ali i one koje imaju pozitivan efekat. Na primer, citrusno voće, čokolada i kafa mogu pogoršati simptome, dok neke druge namirnice mogu ublažiti simptome žarenja iza grudne kosti.

 Ovsena kaša

Istraživanja su pokazala da hrana bogata vlaknima može pomoći u ublažavanju simptoma gorušice. Studija objavljena u publikaciji World Journal of Gastroenterology pokazala je da su pacijenti koji su svakodnevno konzumirali hranu bogatu vlaknima imali znatno smanjene simptome gorušice. Upravo zbog toga, u svoj jelovnik treba da uvrstite namirnice poput ovsene kaše, jer pored toga što imaju pozitivno dejstvo na želudac, daju i osećaj sitosti koji smanjuje verovatnoću da ćete se prejesti od te hrane.

Đumbir

Đumbir deluje protivupalno i zato predstavlja odličan prirodan tretman za gorušicu i druge gastrointestinalne tegobe. Najbolje je da ga izrendate i konzumirate u obliku smutija ili pripremite čaj od đumbira, koji prijati u svako doba godine.

Aloe vera

Aloe vera može poboljšati probavu i apsorpciju hranjivih sastojaka jer sadrži dva specifična enzima: amilazu, koja metaboliše šećere i skrob i lipazu, koja pomaže u razgradnji masti. Drugi način na koji aloe vera pomaže u borbi protiv gorušice je regulacija pH vrednosti u našem organizmu, što smanjuje nadražaj i upalu i pospešuje ozdravljenje ćelija koje su oštećene refluksom kiseline.

Dinja

Budući da je dinja alkalno voće, ona pomaže u suzbijanju kiseline u želucu. Ali predstavlja i dobar izvor magnezijuma koji se nalazi u mnogim lekovima protiv gorušice.

Banane

Banane takođe spadaju u grupu alkalnog voća koje ublažavaju simptome gorušice. Zbog visokog sadržaja vlakana jačaju naš probavni sistem, što na kraju može da pomogne kod probavnih smetnji. One sadrže ključan sastojak – pektin, koji pomaže u prenosu želudačnog sadržaja kroz naš probavni trakt.

Peršun

Baš poput đumbira, peršun je začin koji će smiriti neprijatan osećaj žarenja u grudima. LJudi ga koriste hiljadama godina kako bi umirili simptome bolnog želuca, a dodatna prednost je što je dostupan u bilo koje doba godine i možete ga uzgajati čak i na prozoru. U situacijama kada dođe do refluksa želudačne kiseline, stavite peršun u smuti ili jednostavno otkinite nekoliko svežih listova i žvaćite dok se simptomi ne smire.