6 feng šui saveta da privučete sreću u svoje dvorište – i u život

by | 16.05.2024
6 feng šui saveta da privučete sreću u svoje dvorište - i u život

Ovi jednostavni saveti pomoći će vam da transformišete svoje dvorište u lepu oazu za opuštanje. Pored toga, odisaće pozitivnom energijom za vas i vašu porodicu.

Feng šui je drevna kineska usklađivanja energije čoveka i njegovog prostora. Mnogi smatraju da ovi principi zaista rezultiraju osećanjem harmonije i ravnoteže koji kao da hrani dušu.

Privucite sreću u dvorište

Iako se feng šui pravila uglavnom koriste za stambeni prostor, stručnjaci kažu da je dvorište – sa svojim nizom prirodnih elemenata – takođe idealno mesto za sprovođenje ovih principa. Čitajte dalje da biste saznali šest načina na koje možete da privučete sreću.

Članak se nastavlja posle reklama

6 feng šui saveta za dvorište

Donosimo vam nekoliko principa uređenja po ovoj drevnoj kineskoj veštini.

1. Uklonite nered

Uklonite smeće, mrtve biljke ili nepotrebne stvari kako bi oblast bila čista i otvorena jer se na taj način omogućava kretanje pozitivnog toka energije ili “či” u celom prostoru. Uklanjanje otpada je važan prvi korak jer se na taj način uklanjaju negativne energije. Tek nakon čišćenja može se raditi na poboljšanjima koja donose sreću.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Procenite zdravlje drveća u svom dvorištu

Zdravo, napredno drveće može povećati energiju u vašem dvorištu. Međutim, previše drveća – posebno visokih ili nezdravih stabala – može imati suprotan efekat.

Članak se nastavlja posle reklama

Važno i iz perspektive bezbednosti i feng šui ptavila ukloniti svako drvo koje predstavlja opasnost. Ovo može uključivati drveće koje je preblizu kući, nagnuto prema kući ili drveće sa velikim, visećim krošnjama. Takvo drveće može doneti previše jin energije jer blokira i sunčevu svetlost. U ovakvom dvorištu će biti hladno, sumorno i malo energije. Još gore, ako korenje drveća uraste u infrastrukturu kuće, troškovi popravke će biti gadno iznenađenje.

3. Uravnotežite pet prirodnih elemenata

Još jedan važan princip feng šuija je da se ugradi svaki od pet prirodnih elemenata, takođe poznatih kao pet agenata ili pet faza. To su vatra, zemlja, metal, drvo i voda.

Kamenje i keramička se smatraju elementima zemlje, dok su biljke i drveće elementi drveta; oba se nalaze u izobilju u većini dvorišta. Međutim, moraćete namerno da unesete druge funkcije da biste stvorili osećaj ravnoteže.

Potrebno je dodavanje vodenog elementa kao što je fontana u severnom uglu vašeg dvorišta, za koju kaže da će vašem dvorištu dati življu energiju i bolju ravnotežu elemenata.

Članak se nastavlja posle reklama

Veličina vodenog elementa treba da bude proporcionalna vašem dvorištu i treba da zauzima najviše 30 procenata vašeg dvorišta. Veoma je važno da je voda „živa“ ili da se kreće i čista.

Pored toga, možete da ugradite metal kroz skulpture ili zvončiće. Da biste uneli vatru, poslednji element, dodajte vatru – to može da bude solarni fenjer ili svetiljke.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Napravite puteve dobrodošlice

Drugi način da donesete sreću i bolju energiju u svoje dvorište je da napravite puteve dobrodošlice kroz njega – pešačke stazice. Treba da težite stvaranju osećaja prirodnog toka kroz baštu koristeći vijugave oblike. Oblaganje puteva zidom za potporu od kamena pomoći će da se tok energije usmeri niz stazu.

Izbegavajte korišćenje pravih linija i oštrih uglova jer oni mogu ometati prolaz energije. Zakrivljene rute podstiču mir i sreću tako što usporavaju i nežno usmeravaju energiju.

5. Ciljajte na raznolikost i ravnotežu

Raznolikost i ravnoteža su ključevi za harmoničan i povoljan prostor u dvorištu. On kaže da bi korišćenjem biljaka različitih oblika, veličina i boja trebalo da budete u stanju da postignete dobru ravnotežu. Kombinovanjem i mekih i robusnih elemenata, možete uskladiti jin i jang energiju.

6. Koristite Bagua mapu

Bagua mapa je moćan feng šui alat koji će vam biti od koristi za bolje razumevanje energije svog okruženja. Bagua je energetska mapa sa osam oblasti i koja predstavlja nekoliko aspekata života u datom prostoru.

Bagua se može uskladiti sa vašim dvorištem kako bi pomogla u energiziranju određenih područja za različite ciljeve. „Na primer, dodavanje prostora za sedenje oblasti ‘slave’ na jugu može poboljšati sreću sa reputacijom i priznanjem.

Qin Ningzhen / gettyimages.com