Zaštita i hidratacija suve kože: Četiri namirnice koje treba da se nađu na meniju

by | 21.12.2023
Zaštita i hidratacija suve kože: Četiri namirnice koje treba da se nađu na meniju

Zaštita i hidratacija suve kože se postiže na dva načina: adekvatnom negom i hranom. Određene namirnice poput slatkog krompira, paprike, zelenog čaja i kurkume takođe mogu da pomognu, što je i potrepljeno naučnim dokazima.

Hrana je vitalni deo za zdravlje kože. Ako se osoba hrani zdravom, uravnoteženom ishranom, njena koža može bolje da ispuni svoje zaštitne funkcije. Konzumiranje određene hrane može čak pomoći u zaštiti i vlaženju kože.

Zaštita i hidratacija suve kože: Hrana može da pomogne

Koža je vitalni organ. Pruža telu zaštitnu barijeru od spoljnih pretnji, kao što su bakterije, oksidanti i UV svetlost. Zaštitna funkcija kože je važna za sprečavanje gubitka vode i uticaja štetnih hemikalija i alergena na telo. Takođe pomaže u održavanju telesne temperature.

Hranljive materije su neophodne koži da obezbedi ovu zaštitnu barijeru. Ako osoba jede zdravu, izbalansiranu ishranu koja obezbeđuje hranljive materije koje su joj potrebne, oni mogu pomoći koži u njenim zaštitnim funkcijama. Slično tome, ako osoba ne jede zdravu hranu, to može promeniti funkciju kože, što dovodi do poremećaja kao što je suva koža.

Suva koža može biti simptom nedostatka određenih hranljivih materija, uključujući:

  • Vitamin A
  • Vitamin C
  • Vitamin D
  • Vitamin E
  • Cink
  • Selen

Uverite se da su ovi vitamini i minerali deo ishrane može pomoći da koža ostane zdrava. Takođe, konzumiranje omega-3 i antioksidanasa sprečavaju nastanak suve kože.

Zaštita i hidratacija suve kože:  Slatki krompir

Još jedan dobar izvor vitamina A je slatki krompir. Svaki pečeni slatki krompir sa korom sadrži 1,403 mcg vitamina A. Porcija ove veličine sadrži 156% dnevne potrebe. Opet, vredi istaći da je gornja granica za potrošnju vitamina A 3.000 mcg dnevno. Konzumiranje više od ovoga može biti štetno.

Vitamin A ima nekoliko drugih upotreba osim borbe protiv suve kože. Na primer, može pomoći u zaštiti od male količine gvožđa u krvi i može povećati preživljavanje nekoliko zdravstvenih stanja, kao što su boginje.

Slatka crvena paprika

Slatka crvena paprika je dobar izvor vitamina C. Pola šolje sirove slatke crvene paprike sadrži 95 miligrama  vitamina C. Ovo je jednako 106% dnevne količine. Vitamin C je koristan u borbi protiv suve kože jer značajno povećava hidrataciju kože. Pored toga, ovaj vitamin štiti kožu od štetnih UV zraka. Takođe povećava kolagen u koži, smanjujući stanja kože povezana sa starenjem, kao što su bore, pigmentacija i čvršća koža.

Zeleni čaj

Zeleni čaj takođe može pomoći kod foto-starenja, što može dovesti do hiperpigmentacije, suvoće kože i drugih znakova UV oštećenja. Zeleni čaj može povećati sadržaj kolagenskih i elastinskih vlakana u koži i smanjiti oksidativni stres. Ovo može da obebedi jedru i blistavu kožu.

Kurkuma

Kurkuma je aromatični začin koji može pomoći u borbi protiv suve kože. Kurkumin, jedinjenje u kurkumi, ima antiinflamatorna svojstva.

Sistematski pregled iz 2019. otkrio je da kurkumin može pomoći u borbi protiv efekata psorijaze i dermatitisa. Lokalna primena kurkumina takođe može pomoći kod akni, jer ovo jedinjenje ima antibiotska svojstva.

Koval Nadiya / gettyimages.com