Mastalgija: Šta uzrokuje bol u dojkama i kada treba da posetite lekara

by | 14.02.2024
Mastalgija: Šta uzrokuje bol u dojkama i kada treba da posetite lekara

Bol u dojkama može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući hormonske promene, ciste dojke, fibrocistične promene, naprezanje mišića ili osnovna medicinska stanja.

 

Bol u dojkama, poznat i kao mastalgija, česta je pritužba žena i može imati različite uzroke. To je stanje koje karakteriše nelagodnost, osetljivost ili bol u jednoj ili obe dojke. Može se razlikovati po težini i može biti ciklična ili neciklična, u zavisnosti od hormonskih fluktuacija ili drugih faktora.

Zašto se javlja bol u dojkama?

Mastalgija je uobičajena briga kod žena i može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući hormonske promene, ciste dojke, fibrocistične promene, naprezanje mišića ili osnovna medicinska stanja.

Razumevanje potencijalnih pokretača i saznanje kada treba potražiti medicinsku pomoć je od suštinskog značaja za pravilno upravljanje bolešću.

Kada hormoni izazivaju bol u dojkama

Fluktuacije nivoa estrogena i progesterona tokom menstrualnog ciklusa mogu dovesti do osetljivosti i nelagodnosti u grudima, koje se obično javljaju u danima koji prethode menstruaciji.

Ovaj bol se često javlja ciklično, u korelaciji sa menstrualnim ciklusom. Ovaj hormonski uticaj može dovesti do otoka, upale i osetljivosti u grudima, koji obično dostižu vrhunac u danima koji prethode menstruaciji i nestaju nakon toga.

Mastalgija zbog cista​

Ciste su vrećice ispunjene tečnošću unutar tkiva dojke. Ove ciste često dovode do lokalizovane osetljivosti, nelagodnosti ili osećaja punoće u zahvaćenom području. Bol može biti različitog intenziteta i može biti pogoršan hormonskim promenama tokom menstrualnog ciklusa.

Iako su ciste dojke obično benigne, one mogu izazvati nelagodnost i zahtevaju procenu od strane lekara radi pravilne dijagnoze i lečenja.

Fibrocistične promene

Fibrocistične promene na dojkama uključuju razvoj nekanceroznih kvržica ili područja zadebljanog tkiva u dojkama. Mastalgija povezana sa fibrocističnim promenama može se manifestovati kao ciklični ili neciklični bol, često pogoršan hormonskim fluktuacijama.

Dok su fibrocistične promene benigne, one mogu izazvati nelagodnost i zahtevaju procenu od strane lekara radi odgovarajućeg lečenja i uveravanja.

Bol izazvan povredom​

Fizičke aktivnosti ili traume u predelu grudnog koša mogu izazvati naprezanje ili povredu mišića, što rezultira bolom u grudima. Ponavljajući pokreti tokom vežbanja, sporta ili nezgoda mogu da napregnu mišiće grudnog koša, što dovede do nelagodnosti ili osetljivosti u tkivu dojke.

Dok je bol u grudima usled naprezanja mišića obično privremen i nestaje mirovanjem i blagim istezanjem, jak ili uporan bol bi trebalo da podstakne na pregled kod lekara kako bi se isključila osnovna povreda ili medicinska stanja.

Dojenje​

Dojenje može izazvati bol u grudima, često zbog prevelike količine mleka, začepljenih mlečnih kanala ili nepravilne tehnike. Kada seudojke prepune mleka, to može da dovede do otoka, osetljivosti i nelagodnosti.

Začepljeni mlečni kanali mogu izazvati lokalizovani bol i upalu, često praćene čvrstim čvorom u dojci. Nepravilna tehnika dojenja takođe može izazvati bol i bol u bradavicama. Konsultovanje sa lekarom može pomoći u rešavanju ovih problema.

Ne odlažite posetu lekaru ako primetite ove znakove​

Iako je bol u dojkama često benigni i privremen, postoje slučajevi kada je preporučljivo potražiti medicinsku procenu:

Uporan ili jaki bol: Ako bol u dojkama traje nakon menstrualnog ciklusa ili postane jak, važno je da se konsultujete sa lekarom da biste isključili osnovna stanja.

Novi ili neuobičajeni simptomi: Svi novi ili neobični simptomi dojke, kao što su kvržice, promene u veličini ili obliku dojke, iscedak iz bradavica ili promene na koži (npr. crvenilo, rupice), trebalo bi da podstaknu posetu lekaru radi dalje procene.

Bol povezan sa dojenjem: Majke koje doje imaju uporni ili pogoršavajući bol u grudima, zajedno sa drugim simptomima kao što su groznica, crvenilo ili simptomi slični gripu, treba da potraže hitnu medicinsku pomoć zbog mogućeg mastitisa ili drugih problema povezanih sa dojenjem.

Istorija raka dojke ili faktora visokog rizika: Žene sa ličnom ili porodičnom istorijom raka dojke ili drugih faktora visokog rizika treba da budu oprezne u pogledu bilo kakvih promena ili abnormalnosti u svojim dojkama i da se odmah konsultuju sa zdravstvenim radnicima ako se pojave zabrinutosti.

Bol koji ometa dnevne aktivnosti: Ako bol u grudima značajno ometa dnevne aktivnosti, posao ili spavanje, preporučljivo je potražiti medicinsku procenu radi odgovarajućeg lečenja i olakšanja.

Pogoršanje simptoma: Ako se bol u grudima vremenom pogorša ili je praćen drugim zabrinjavajućim simptomima, kao što su neobjašnjivi gubitak težine, umor ili uporni kašalj, to može ukazivati na osnovno zdravstveno stanje koje zahteva pažnju.

AndreyPopov / gettyimages.com