KLINIKA MAGIČNOG BILJA: RAZGON ČISTI KRVNE SUDOVE

by | 11.05.2022

Dr Srećko Čupić, doktor kineske medicine i veterinar objašnjava zašto je važno da, pre svake dijete, uradite krvnu sliku, šta da koristite ukoliko bolujete od dijabetesa, imate probleme sa debelim crevom ili arterosklerozom

Da bi se odredio pravilan režim ishrane, bilo da se radi o gojaznim ili pothranjenim osobama, prvenstveno je potrebno uraditi kompletnu krvnu sliku.

Preko određenih parametara iz krvne slike može se videti nutritivni status svakog pa­cijenta, a naročito su bitni nivo holesterola i triglicerida, nivo glukoze u krvi, nivo jetrinih enzima, uree, kreatina, žučnih boja (bilirubina, biliverdina), nivo hemoglobina, ćelija imunog odgovora…

Na osnovu laboratorijskih podataka dijetetičar-nutricio­nista sastavlja plan i režim ishrane za pacijenta. Preko­merna telesna masa pacijenta uzročno-posledično je pove­zana sa nekim zdravstvenim problemima koji sekundarno kroz vreme proističu iz navedenog stanja. Najčešće su to problemi vezani za povišen nivo holesterola, triglicerida, povišen krvni pritisak i povišen nivo glukoze u krvi, mada to uvek ne mora biti pravilo.

Koji parametri određuju koju namirnicu određena osoba treba više da konzumira? 

– Mnoge bolesti od kojih pacijenti obolevaju uslovljene su genetskom predispozicijom. Primera radi, holesterol i trigliceridi su supstance koje se sintetišu i normalan su sastojak svakog organizma. Međutim, ukoliko postoji genetska predispozicija da u određenom životnom dobu organizam povećano sintetiše holesterol i trigliceride javiće se mnogi zdravstveni problemi.

Pacijent sa ovakvom genetskom predispozicijom korekcijom ishrane može da sanira do 25 posto prisutnog holesterola i triglicerida u krvi.

Organ koji je veoma važan u proleće je, po kineskoj medicini, jetra. Koliko stres utiče na nju?

– Po kineskoj tradicionalnoj medicini, jetra je veoma bitan organ, ima svoju putanju na površini kože i akupunkturna lokacijska mesta. To je organ koji se vezuje za proleće, organ koji upravlja emocija­ma, onaj za koji se vezuje zelena boja i kiseo ukus i bes kao emotivno stanje.

Nije jetra jedini organ podložan stresogenim faktorima. Stres utiče na svaki naš organ unutar organizma, ali ne na svaki podjednako. Kod nekih pacijenata streso­genim faktorima su podložnija pluća, kod nekih bubrezi, kod nekih jetra, te se u određenom starosnom dobu, kao i u odre­đeno godišnje doba, jav­ljaju i oboljenja organa podložnog stresogenim činiocima itd.

Kakvu hranu preporučujete u proleće?

– To je doba rađanja, buđenja energije i postepenog prelaska energije i stanja apsolutnog YINA u energiju YANG koja tek u leto dostiže svoju kul­minaciju. U ovo godišnje doba treba raditi na podizanju imuniteta što većim konzu­mira­njem raznovrsnog voća i povr­ća, kao i upotrebom suple­me­nata, vitamina i minerala. Na­šem organizmu ne samo da prijaju namirnice vezane za naše geografsko područje, već i one namirnice koje u proleće dostižu svoju fiziološku zrelost, a to su: zelena salata, spanać, blitva, mladi crni luk, rotkvice itd.  U proleće preporučujem sokove od izblendiranog svežeg voća i povrća. Kakvu god kom­binaciju da napravite pogrešiti nećete.

Koje biljke su dragocene za preventivu bolesti debelog creva? Koja mešavina je efikasna za čišćenje creva?

– Bolesti debelog creva ima mnogo tako da bih se ja ovog puta fokusirao na zatvor (opsti­paciju) i na hemoroide kao dva stanja koja mogu, ako duže traju, da prouzrokuju ozbiljnije zdravstvene probleme debelog creva.

Na pojavu opstipacije ili zatvora utiču mnogi, kako stresogeni, tako i genetski faktori.

Opstipacija se javlja usled usporene pasaže, to jest protoka sadržaja kroz debelo Kod ovog stanja preporučuje se supa od rendane jabuke, suva šljiva, sve­ža šljiva, kompot od šljive, sveža i suva smokva itd.

Redovno pražnjenje creva je fiziološko ukoliko se dešava bar jedanput u toku dana. Ukoliko je pražnjenje creva otežano i ređe, to već spada u patološki oblik.

Šta preporučujete za lečenje šećerne bolesti?

– Dijabetes melitus tip 2 može se korigovati specijalnim programom ishrane za dijabetičare, sastavljanjem takozvanih ADA tablica. Na ovaj tip dijabetesa blagotvorno deluje čaj od korena maslačka i korena iđirota.

Koje biljke su značajne za povećanje broja crvenih krvnih zrnaca, a koje sprečavaju arteriosklerozu?

– Za poboljšanje krvne slike treba piti rastvor šveden bitera ili pak čaj od koprive. Koprivu konzumirati kao čorbu i jesti spanać, blitvu, konjsko meso, crnu džigericu i slezinu.

Kod arteroskleroze blagotvoran je razgon. Trebalo bi da se pije tri puta na dan po jedna šolja.

Šta pomaže kod upale mokraćnih puteva?

– Kod upale mokraćnih puteva blagotvorno deluje čaj od uve i čaj od rastavića.