DVA MOĆNA RECEPTA ZA SPAS OD PROLEĆNIH ALERGIJA

by | 11.05.2022

Kopriva, matičnjak, zova, biber, đumir samo su neke od biljaka koje ublažavaju  dosadne simptome

Kopriva, matičnjak, zova, biber, đumir samo su neke od biljaka koje ublažavaju  dosadne simptome. Napravite jednu od ovih mešavina protiv prolećnih alergija.

 Recept 1.

Da biste ublažili simptome prolećne alergije, napravite ovaj blagotvoran čaj koji je veoma jednostavan, osvežava i ukusan je, za razliku od većine zdravih napitaka.

Potrebni sastojci: Jedan deo koprive (sušene), dva dela matičnjaka, deset bobica zove i nekoliko kolutova pomorandže.

Čaj možete pripremiti tako da ga pijete hladnog ili toplog. Jednostavno sipajte sve sastojke (osim pomorandže) u veću posudu i prelijte kipućom vodom, pa ostavite da stoji poklopljeno petnaest do dvadeset minuta. Procedite biljke, čaj ohladite, dodajte led i na kolutove isečenu pomorandžu. Ako više volite topao čaj, u njega iscedite sok od pomorandže i pijte dok je još topao.

Svako jutro napravite veći bokal ovog čaja i pijte tokom dana.

Recept 2

Za olakšanje u sinusima možete koristiti i mešavinu tri začina: mlevenog bibera, đumbira u prahu i posebne vrste dugog bibera u prahu. Začine pomešajte u istoj meri sa malo meda da dobijete pastu, a ukoliko ne možete da nađete posebnu vrstu dugog bibera, slobodno koristite samo đumbir i običan crni biber. Lek je posebno dobar za one kojima usled alergijske reakcije najviše stradaju sluzokoža u nosu i sinusi. Kašičicu ove paste razmutite u čaši vode i pijte tri puta dnevno.