DOKTORKA KOJA OBOŽAVA ČAJEVE

by | 15.04.2022

 Dr Marija Trifunović, specijalista oftalmologije, posvetila se zdravoj ishrani, pomogla sebi ali i mnogim drugim da dožive potpunu transformaciju figure, ali i celog organizma

 

Moj put ka zdravoj ishrani počinje još pre upisa na volontersku specijalizaciju iz oftalmologije, pre pet, šest godina. Čitav život se bavim sportom, međutim, naglo sam se ugojila dok sam studirala, te sam počela da se bavim osnovama zdrave izbalansirane ishrane. To me je na­gna­lo da pomognem, ne samo sebi, već i drugim osobama da vode ra­čuna o svom zdravlju – kaže na po­čet­ku razgovora dr Marija Tri­fu­no­vić, specijalista oftalmologije ko­ja se pomno bavi zdravim na­vi­kama i ishranom koja menja ne samo telo, nego i celokupno zdravlje.

Šta je bio okidač za naglo gomilanje kilograma na če­tvr­toj godini Medicinskog fakul­teta? Kako ste uspeli da smršate?

– Nisam mogla da usaglasim učenje i sport. Prestala sam potpuno da se bavim sportom, a godinama pre toga trenirala sam odbojku i rekre­ativno sam plivala. Previše je bilo stresno oko ispita i bila sam neza­do­voljna okruženjem. Hranila sam emocije nezdravom hranom i postala blago depresivna. Iako sam delovala kao mentalno i fizički zdra­va osoba, u sebi sam vodila bitku ko­ju sam hra­ni­la grickalicama, sla­tki­šima i testom. Kada me je jedan pa­cijent na vež­ba­ma pitao u kom sam mesecu trudnoće, duboko sam se zamislila. Isti dan sam se upisala u teretanu i krenula da vodim računa o ishrani. Strpljenje, promena i novine u ishrani doveli su me do toga da izgledam onako kako sam htela. I dan-danas volim da eks­perimentišem u ishrani, pod uslovom da to ne ugrožava moje zdravlje.

Vaše fotografije, na kojima imate isti broj kilograma a potpuno drugačiji izgled, na prvi pogled, zbunjuju. Šta ste promenili u svojoj ishrani da biste doživeli takvu transformaciju?

– Na početku sam se odrekla grickalica, slatkiša, gaziranih pića, pekare, uobročila sam dan, dovoljno se hidrirala i vežbala onoliko koliko mi prija. Volim da kuvam, tako da sam počela da pripremam zdrave obroke, uvela sam nove začine, ulja. Promena se nije dogodila preko noći, već postepeno – želela sam da vidim kako moj organizam podnosi novine. Imala sam veliku podršku svoje sestre bliznakinje, jer sve ovo što sam rekla za sebe, važi i za nju. Smatram da je podrška veoma bitna u čitavom procesu. Smanjile smo postotak masti, povećale postotak mišićne mase, zato na slikama imam isti/sličan broj kilograma, a izgledam mnogo bolje.

Dr Marija Trifunović, pre i posle promene ishrane

Kako se danas hranite? Navedite Vaš jednodnevni jelovnik?

– Ujutru to obično bude ovsena kaša ili smuti, veoma mi prijaju. Osetim kad mi organizam traži šta treba da jedem. Za užinu obično uzmem koštunjavo voće uz limunadu ili ceđenu pomorandžu. Za ručak volim da spremam obrok salate ili se posvetim ku­vanju, pa spremim grašak, boraniju i slična jela sa dodacima mlečnog proizvoda i nekog zeleniša, poput zelene salate, rendanog kupusa. Volim da jedem pire uz varivo. Drugu užinu preskočim, ako osetim da nisam gladna, ili uzmem galete sa humusom i čerijem. Za večeru pravim obrok-salate. Obrok-salate su mi jednostavne jer, ono što imam u ponudi od žitarica, povrća i mahuna spojim u jednu posudu, začinim, stavim ulje i pojedem. Ako mi je mesni dan, onda pojedem jaja za doručak, a za ručak i večeru spremim meso sa žitaricama i povrćem. Nekad se desi da nemam vremena da pripremam obroke pa naručim hranu, a ponekad pojedem i ono što je nezdravo. Živ sam čovek, to je normalno. Često se hranim veganski/vegetarijanski i to mi veoma prija.

Šta su zlatni nutricionistički saveti za mršavljenje i čišćenje organizma?

– Sve ovo pišem kao lekar, jer nutricionista nisam. Ono što je mene iskustvo naučilo jeste da su strpljenje i disciplina zlatni standardi, ne samo kod osoba koje žele da smršaju, već i kod osoba koje žele da dobiju na mišićnoj masi. Svako od nas je postavio sebi neki cilj, do kojeg nije lako doći. Potrebni su meseci, pa čak i godine, da bismo ispravili ,krive Drine,. Ono što bi bilo lepo – da svaka osoba smanji unos grickalica, gaziranih pića, slatkiša, testa – sve ono što nas nadima a prividno se osećamo bolje. Gazirana pića nas ne hidriraju – zaboravili smo da pijemo vodu i čajeve uz fizičku aktivnost.

Da li hrana zaista može da utiče na tok bolesti?

– Hrana je lek. Petogodišnji rad sa različitim uzrastima mno­go me je naučio. Učim uz svoje korisnike i danas. Ne pos­toji savr­šen obrok koji svako može da koristi. Nije ista ishrana za oso­be koje, recimo, boluju od Kronove bolesti, za dijabetičare, kao ni za osobu koja je potpuno zdrava i može da jede sve.

Šta preporučujete kod mioma i cisti?

– U ishranu treba uvesti sve­že voće i povrće, ribu, se­menke, koštunjavo voće. Ukoliko osoba jede jaja, meso i mlečne pro­iz­vo­de, treba da pronađe domaće, uz žitarice po izboru. Pristalica sam al­ter­nativne medicine, što znači da možete da pijete čajeve koji vam odgovaraju. Da li će to biti jed­nokomponentni čajevi po­put vir­ka, matičnjaka, hajdu­čke trave ili mešavina biljaka, za­visi od efek­ta, iz me­se­ca u mesec.

Koje namirnice preporučujete za bolji vid?

– Studija rađena 2001. go­di­ne navodi da je prvi korak u po­­bolj­šanju vida izbacivanje mas­ne, lju­te i previše začinjene hrane. Ishranu treba obogatiti svežim vo­ćem i povrćem, sa naglaskom na paradajz, pomo­randže i ta­mno­zeleno povrće. Kada bismo u ishranu uveli čašu zelenog lisnatog povrća jednom se­d­mično, za trideset posto smanjili bismo rizik od oboljenja makule (žuta mrlja), koja predstavlja centar jasnog vida.

Kako se rešiti alergija?

– Namirnice pune pigmenta anto­cijanina u sebi sadrže antihistamin koji pomaže da se rešite upale. Što je namirnica tamnija, crvenija, dakle, jače boje, to sadrži više navedenog pig­men­ta, a to su namirnice poput: repe, cvekle, patlidžana, rotkvice, tamnog lisnatog povr­ća, jagodičastog voća. Konzu­mirajte hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama poput lana, semenki čije, lososa, oraha. Zavolite ukus kefira, mešajte začine poput đumbira, kurkume i crnog bibera i ume­reno koristite med. Bilo bi lepo ukoliko možete da nabavite čaj od koprive, lista maslačka ili bokvice i pijete do dve šolje dnevno.