NE PROSIPAJTE VODU U KOJOJ STE KUVALI HRANU

by | 16.04.2022

Kada prokuvate hranu kao što su testenina, povrće, jaja ili krompir, mnogi od mikronutrijenata kao što su fosfor, azot i kalcijum otpuštaju se u vodi

Da bismo i dalje mogli da imamo ove blagodeti koje nam biljke pružaju, neophodno je da ih dohranjujemo. Idealna je prilika da, umesto da koristite đubrivo, koristite vodu u kojoj ste kuvali povrće, krompir ili testeninu.

Prema rečima Kari Nesvig, malo vode za kuvanje možda je ono što je kućnim biljkama potrebno da zasijaju punim sjajem.

Ohlađena, zaostala voda u kojoj ste kuvali povrće sadrži hranljive sastojke koji se ispuštaju iz hrane tokom kuvanja, a u zavisnosti od toga šta jedete, mogli biste na kraju da snabdete svoje biljke vrlo cenjenim fosforom, azotom i kalcijumom.

Kada prokuvate hranu kao što su testenina, povrće, jaja ili krompir, mnogi od mikronutrijenata kao što su fosfor, azot i kalcijum otpuštaju se u vodi.

I zato, nakon što se voda ohladi, ne samo da ćete svojim biljkama pružiti fino piće, nego će dobiti i malo, preko potrebnog đubriva iz hranjivih materija u vodi.

Prenamena vode za kuvanje na ovaj način smanjuje trošak za đubrivo, a koristite sve što ste skuvali. U zavisnosti od toga koliko biljaka imate, moglo biste dosta da uštedite.

Samo pazite da potpuno ohladite vodu pre nego što njome zalijete svoje biljke. Verovatno ste videli šta kipuća voda može da uradi spanaću, pa zamislite šta bi uradila vašoj begoniji.

 

 

Tagovi: